Suomi-pikkujoulut

Pikkujoulujen teemana voisi tänä vuonna olla vaikka Suomi. Suomiherkut syntyvät helposti kotimaisista raaka-aineista. Alkuun sopii herkullisista herukoista valmistettu glögi, suolapalaksi tarjotaan vesistöjemme aarteita sitruunalla kypsytettyjä siikaruusukkeita ja mätiherkkua. Lisäksi nautitaan punajuurimoussesta, sienisalaatista ja savuporosta. Jälkiruuaksi sopivat samettinen karpalokiisseli valkosuklaavaahdolla tai puolukkajäädyke uunijäätelön tapaan.

Hehkumehujuoma

1/2 litraa punaherukkamehua
1/2 litraa valkoherukkamehua
1/2 litraa omenamehua
2-3 sitruunan mehu
1 1/2 dl pilkottuja rusinoita
1 pala kanelia
4 kokonaista neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
rusinoita ja kuorittuja manteleita

Lämmitä mehut kattilassa, lisää pilkotut rusinat ja mausteet. Jäähdytä ja anna seistä 24 tunnin ajan. Siivilöi rusinat ja mausteet. Lämmitä juoma ja tarjoa rusinoiden ja manteleiden kanssa.

Sitruunamarinoidut siikaruusukkeet

4 - 6 annosta

300 g suomalaista siikafileetä

Marinadi:
3 sitruunan mehu
1 rkl omenaviinietikkaa
3 valkosipulin kynttä
1 rkl kuivattua rakuunaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Valmista ensin marinadi. Sekoita sitruunamehun joukkoon etikka, hienonnetut valkosipulin kynnet ja mausteet. Leikkaa siika ohuiksi viipaleiksi. Kaada vuokaan kerros marinadia ja lado päälle vieri viereen kalaviipaleita. Ripottele päälle suolaa ja kaada vuokaan taas kerros maustelientä.

Lado päälle loput kaloista ja mausteliemestä. Peitä vuoka ja anna maustua muutaman tunnin ajan kylmässä. Kalat muuttuvat kypsyessään vaaleiksi. Valuta kalapaloista liemi ja kääri viipaleet varovasti ruusukkeiksi. Koristele ruusukkeet tuoreella rakuunalla ja tillillä ja tarjoa alkuruokana vihersalaatin ja yrttikastikkeen kera.

Mätiherkku

5 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu
2 tlk ( 200 g) kermaviiliä
2-3 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
200 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä
hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
ripaus suolaa ja valkopippuria

Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle.

Punajuurimousse


4 - 6 annosta

5 liivatetta
300 g suomalaisia etikkapunajuuria
1 iso omena
1 keksikokoinen purjo
1 prk (200 g) raejuustoa
2 dl majoneesia
1 dl etikkapunajuurilientä
2 rkl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria

Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta punajuuret ja omena raastimen karkealla terällä. Hienonna purjo ja sekoita ainekset keskenään. Lisää joukkoon raejuusto, mausteet, majoneesi, punajuuriliemi ja sokeri. Liota pehmenneet liivatelehdet kuumennettuun vesitilkkaan ja kaada sekoitellen punajuuriseoksen joukkoon. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun hyytelövuokaan ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään. Samalla myös maut tasaantuvat. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla yrteillä.

Sienisalaatti

5 dl (n. 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi: tuoretta persiljaa
Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Yhdistä aineet. Koristele persiljalla.

Ohjeen annoksesta tulee 7-8 dl sienisalaattia

Karpalokiisseli ja suklaavaahto

Karpalokiisseli

5 dl vahvaa hyvin sokeroitua karpalomehua tai jääkarpaloita
30 g perunajauhoja

Lisää kylmän mehun joukkoon perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Annostele ja jäähdytä kylmäksi.
Valkosuklaavaahto

3 kpl keltuaisia
50 g sokeria
200 g valkosuklaata
2 1/2 - 3 dl kuohukermaa
(3 kpl liivatetta)
3 kpl valkuaisia
(4 cl likööriä)

Liota liivatteet pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Sulata suklaa vesihauteessa ja yhdistä keltuais-sokerivaahtoon. Mausta seos liköörillä. Lisää pehmeä kermavaahto. Lisää vaahtoon jäähdytetty liivateliuos. Lisää vaahdoksi vatkatut keltuaiset. Annostele karpalokiisseli ja valkosuklaavaahto esimerkiksi kerroksittain annosmaljoihin. Koristele haluamallasi tavalla.

Puolukkajäädyke uunijäätelön tapaan


8-10 annosta

Jäädyke:
1 dl vettä
1 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
4 dl kuohukermaa
4-5 dl survottuja puolukoita
kanelia inkivääriä
(4 cl marjalikööriä)
(sokeria)

Pohjalle:
noin 10 piparkakkua

Pinnalle:
4 kananmunan valkuaista
1/2 dl tomusokeria

Koristeluun: tomusokerilla kuorrutettuja karpaloita tai puolukoita sitruunamelissan lehtiä pieniä piparkakkuja

Valmista ensin jäädyke. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Kiehauta vesi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset kevyesti vaahdoksi. Kaada sokerivesi keltuaisten joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa seos kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma kiinteäksi vaahdoksi. Mausta puolukkasurvos kevyesti kanelilla ja inkiväärillä. Maustamiseen voit käyttää myös marjalikööriä. Sekoita kermavaahto ja puolukkasurvos keltuaisvaahtoon. Lisää tarvittaessa sokeria. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun tilavuudeltaan noin 1,5 litran kokoiseen kulhoon tai vuokaan. Jäädytä jäädykettä pakastimessa noin 5 tuntia tai yön yli kunnes se on kokonaan jäätynyt.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon ja jatka vatkaamista hetken ajan. Paloittele piparkakut ja levitä palaset uuninkestävälle tarjoiluvadille jäädykkeen kokoiselle alalle. Kasta jäädykeastian pohja nopeasti kuumaan veteen ja kumoa jäädyke pipareiden päälle. Peitä jäädyke huolellisesti kauttaaltaan valkuaisvaahdolla. Nosta jäädyke uuniin noin kolmeksi minuutiksi eli kunnes valkuaisvaahdon pinta on saanut hiukan väriä. Tarkkaile, että kuorrutus ei pääse palamaan.

Nosta jäädyke uunista, ripottele sen pinnalle ja tarjoiluvadin reunoille tomusokeroidut puolukat, sitruunamelissat ja halutessasi pikkupiparit. Tarjoa välittömästi!

Vinkki: Piparkakkujen tilalla voi jäädykkeen pohjaksi käyttää myös muita keksejä tai ohutta sokerikakkupohjaa.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat