Suomi päätti auttaa kolmea sieppauksesta epäiltyä miestä, ratkaisu kuohuttaa Paraguayssa – Suomalaisprofessori: "On puhuttu sosialistihallituksen suojelevan kommunistirikollisia"

Suomen päätös auttaa kolmea sieppauksesta epäiltyä miestä kuohuttaa Paraguayssa. Maan mediassa epäillään päätöksen taustalla olleen poliittisia motiiveja.

Tapahtumien keskiössä ovat Juan ArromAnuncio Martí ja Víctor Colmán, jotka Paraguay haluaa vastaamaan syytteisiin vuonna 2001 tapahtuneesta sieppauksesta. Miehet olivat paenneet maasta ennen oikeudenkäyntiä ja oleskelivat 17 vuotta Brasiliassa ennen siirtymistä Uruguayihin.

Tällä hetkellä heidän oletetaan olevan Suomessa, koska Suomi ilmaisi YK:n pakolaisjärjestölle olevansa valmis myöntämään miehille turvapaikan ja hoitamaan heille tarvittavat matkustusasiakirjat.

Ulkoministeriö ja Maahanmuuttovirasto eivät kommentoi tapausta.

Paraguayn ulkoministeri moitti Suomea

Paraguay aikoo protestoida tapausta diplomaattisesti Suomelle suoraan sekä EU:n kautta.

Maan ulkoministeri Antonio Rivas Palacios otti tapaukseen kantaa torstaina Roomassa, jossa järjestetään Italian ja Etelä-Amerikan maiden välinen konferenssi. Suomen lisäksi hän moitti Uruguayita.

– Pyydämme, että ystävämme Euroopassa ja Amerikassa eivät väärinkäyttäisi kansainvälisen oikeuden keinoja suojellakseen hirveistä rikoksista syytettyjä ihmisiä. Lait on tarkoitettu suojelemaan todellisessa vaarassa olevien hyvinvointia, ulkoministeri sanoi ABC-kanavan mukaan.

Suomalaisprofessori selittänyt Suomen linjaa medialle

Suomi on nyt näkyvästi esillä Paraguayssa, ja tapausta on kommentoinut maan mediassa muun mussa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Suomeen liittyvien perustietojen lisäksi häneltä on kysytty maan nykyisestä hallituksesta.

– Lehdissä on puhuttu Suomen sosialistihallituksesta, jonka vuoksi kommunistirikolliset saavat maasta turvapaikan. Olen selittänyt, että Suomen linja tuskin poikkeaa paljon länsieurooppalaisesta linjasta. Onhan Espanjassakin demarivetoinen hallitus, sanoo Teivainen.

Paraguayssa tapausta pidetään poliittisena muun muassa siksi, että epäillyt saivat aikanaan Brasiliasta turvapaikan vasemmistolaisen presidenti Lula da Silvan aikana. Oikeistolaisen Jair Bolsonaron aikana turvaa ei enää annettu.

Arrom, Marti ja Colman ovat epäiltyinä varakkaan paraguaylaisen liikemiehen vaimon sieppauksesta. Nainen vapautettiin reilut kaksi kuukautta sieppauksen jälkeen isoja lunnaita vastaan.

Ihmisoikeustuomioistuin hylkäsi vaatimukset

Kohun keskellä olevat miehet olivat mukana vasemmistopuolue Patria Libressä, jonka aseellinen siipi muuttui myöhemmin sissiliikkeeksi.

Teivo Teivainen arvioi miehillä olevan symboliarvoa, koska näyttävät sieppaukset yleistyivät maassa juuri kyseisen tapauksen jälkeen.

Miesten kertomusta poliisien tai poliiseina esiintyneiden henkilöiden harjoittaman kidutuksen uhriksi joutumisesta hän pitää uskottavana, mutta näyttöä valtion vastuusta ei ole.

– Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuin päätti äskettäin hylätä heidän vaatimuksensa suurista korvauksista kidutukseen liittyen. Tätä Paraguay pitää todisteena siitä, että puheet kidutuksesta ovat pötypuhetta.

– Heidän julkikuvansa kärsi siitä, että he alkoivat ajaa omaa asiaansa uudestaan näin julkisesti ja vaativat todella suuria korvauksia ja jopa kadun nimeämistä itsensä mukaan. Tämä lisää viranomaisten presidenttiä myöten tahtoa vaatia esimerkiksi Suomea toimittamaan heidät takaisin, sanoo Teivainen.

Teivainen muistuttaa toisaalta, että rikosepäily tai syyllistyminen rikokseen ei vie oikeutta hakea ja saada turvapaikkaa.

– Tämän tyyppistä pohdintaa on maailma täynnä. Joku on saattanut syyllistyä rikokseen, mutta häntä vainotaan omassa maassaan. Tällaisissa tapauksissa valtio usein vaatii eri tavoin rikollisia takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat