Liikemiehen vaimon sieppauksesta syytetyt pakenivat Suomeen? Päätös kuohuttaa Paraguayssa: "Pakolaisstatuksen väärinkäyttöä rikollisten suojelemiseksi"

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona kolmesta paraguaylaisesta miehestä, joille Suomi on myöntänyt turvapaikan. Paraguay haluaa miehet vastaamaan syytteisiin vuonna 2001 tapahtuneesta liikemiehen vaimon sieppauksesta.

Juan ArromAnuncio Martí ja Víctor Colmán matkustivat Suomeen Uruguayista ja tekivät välilaskun Madridissa. Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol oli antanut heistä niin kutsutun punaisen pidätysmääräyksen, joka kuitenkin poistettiin ennen heidän poistumistaan Uruguaysta. 

Liikemiehen vaimon sieppaus kaiken taustalla

Kolmikkoa epäillään osallisuudesta varakkaan liikemiehen vaimon María Edith Bordón de Debernardin sieppaukseen vuonna 2001. Nainen vapautettiin reilut kaksi kuukautta sieppauksen jälkeen isoja lunnaita vastaan. Miesten kerrotaan olleen mukana vasemmistopuolue Patria Libressä, jonka aseellinen siipi muuttui myöhemmin sissiliikkeeksi. 

ABC-uutiskanavan mukaan miehet pakenivat ennen oikeudenkäyntiä Brasiliaan, josta he saivat turvapaikan 17 vuodeksi. Sieltä he joutuivat siirtymään Uruguayhin. Syynä oli se, että Paraguayin presidentti oli vedonnut Brasilian presidenttiin Jair Bolsonaroon heidän palauttamisekseen. 

Ultima Horan mukaan Arrom ja Colmán matkustivat Suomen myöntämien matkustusasiakirjojen turvin. Martílle dokumentit myönsi puolestaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestö oli kartoittanut valtioita, jotka olivat valmiita antamaan miehille turvapaikan.

MTV Uutisten haltuunsa saaman uruguaylaisen oikeusistuimen päätöksen mukaan Suomi oli ilmaissut valmiutensa pakolaisstatuksen myöntämiseen ja tarvittavien matkustusdokumenttien hankkimiseen.

Miehet vetosivat oikeudessa siihen, että heidän henkensä on edelleen vaarassa Paraguayssa. He kertoivat myös paraguaylaisten viranomaisten harjoittamasta kidutuksesta ja painostuksesta 2000-luvun alussa.

Paraguaylta kritiikkiä Suomelle

Paraguayn hallitus on tuominnut Suomen päätöksen. Maa aikoo tehdä asiasta diplomaattisen protestin Suomelle ja ottaa sen esiin myös YK:ssa.

– He eivät ole Paraguayn valtion poliittisen vainon uhreja, vaan kyse on pakolaisstatuksen väärinkäytöstä rikollisten suojelemiseksi, varaulkoministeri Enrique Insfran sanoi Hoy-lehden mukaan.

Suomen ulkoministeriössä ollaan asiasta vaitonaisia. Turvapaikka-asioissa ministeriö pyytää olemaan yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, joka ei puolestaan kommentoi yksittäistapauksia.

Migristä kerrotaan kuitenkin, että yksikään paraguaylainen ei ole hakenut Suomesta turvapaikkaa ainakaan viiteen vuoteen.

Suomessa asuva Rodrigo lähetettiin kentälle vastaan

Sieppauksesta epäiltyjen pako on tällä hetkellä suurimpia uutisia Paraguayissa.

Sen sai huomata myös Suomessa asuva paraguaylainen Rodrigo Acosta, joka on raportoinut tapauksesta paikalliselle medialle. Hän ei ole toimittaja, mutta hänet lähetettiin lentokentälle ottamaan mieskolmikkoa vastaan keskiviikkona.

– Olin suorassa tv-lähetyksessä terminaalissa ja odotin siellä kolme tuntia. He eivät kuitenkaan koskaan saapuneet, Acosta kertoo.

Acostan mukaan paikallinen media ihmettelee, miksi Suomi päätti myöntää epäillyille turvapaikan. Politiikkaa tulkitaan Paraguayssa Suomea mustavalkoisemmin ja syyksi on arveltu Suomen hallituksen vasemmistolaista pohjaa.

Lue myös:

    Uusimmat