"Suomi on autistille vaikea paikka asua" – Noora Koponen toivoo, että ihmiset kohtaisivat hänen Nuutti-poikansa

Noora Koponen kertoo, minkälaisia haasteita autisti Nuutti-pojan arjessa kohtaamistilanteissa on 4:21
Noora Koponen kertoo, minkälaisia haasteita Nuutti-pojan arjessa kohtaamistilanteissa on.

Kansanedustaja Noora Koposen Nuutti-poika sai 3-vuotiaana autismidiagnoosin. Nyt Nuutti on 16-vuotias, ja vuosien varrella Koponen (vihr.) on yrittänyt edistää sekä lapsensa että muiden autistien oikeuksia, mutta parannettavaa löytyy edelleen paljon. Koponen kuvaileekin Suomea autistille vaikeaksi paikaksi asua.

– Suomessa ei riittävästi osata rakentaa palveluita ja yhteiskuntaa esteettömästi sellaisille, joiden esteettömyystarpeet eivät ole fyysisiä.

Koponen tarkoittaa tällä muun muassa sitä, millä tavalla tieto yhteiskunnassa kulkee. Hänen mukaansa tämä korostuu varsinkin kriisitilanteissa.

– Kun Ukrainan sota syttyi, ei ollut mitään kanavaa, josta Nuutti olisi saanut nopeasti ja ymmärrettävästi asiasta tiedon.

Selkouutisten lisäksi Koponen kaipaisi esimerkiksi kuvakerronnan lisäämistä. Hän käyttää esimerkkitilannetta, jossa Porin keskustassa syttyisi tulipalo.

Koponen ehdottaa, että tuossa tapauksessa vaaratiedotteissa voisi olla tekstin lisäksi kolme selkeää kuvaa, joista ensimmäisessä olisi punainen huutomerkki, toisessa savua ja kolmannessa kuva Porin keskustasta.

– Kun kirjoitettu teksti tai viittomat eivät välttämättä riitä, kuvat auttavat.

Kaksi vuotta sitten MTV Uutisten haastattelussa Koponen kertoi, kuinka Nuutin haasteet ja jatkuva epäoikeudenmukaisuuden kokeminen saivat hänet hakeutumaan mukaan politiikkaan.  

Katso artikkelin yllä olevalta videolta, mitä Koposten perheelle kuuluu tällä hetkellä.

"Toivoisin, että meiltä kysyttäisiin aina, jos mietityttää"

Myös ihmisten vaihtelevissa suhtautumistavoissa huomaa yhä kehitettävää.

Koposen mukaan ihmisten suhtautuminen vaihtelee tilanteissa, joissa hän ottaa etukäteen yhteyttä esimerkiksi terveyspalveluihin tai elokuvateatteriin ja ilmoittaa saapumisestaan autistipoikansa kanssa, joka toimii yleisesti totutusta eri tavalla.

Näin Koponen toimii, jotta vastaanotto Nuuttia kohtaan ei olisi epämiellyttävä ja hänet kohdataan normaalisti.

– Usein aluksi ollaan ihmeissään yhteydenotostani. Vasta kun saavumme paikalle hoksataan, miksi soitin etukäteen. Siltikään ei välttämättä tiedetä, miten tulisi kohdata eri tavoin kommunikoiva ihminen.

Koposen mukaan liian harvoin silti kysytään, kuinka olisi hyvä toimia.

– Toivoisin, että meiltä kysyttäisiin aina, jos vähänkin mietityttää, miten tulisi toimia. Eikä tarvitse kysyä vain minulta, voi kysyä myös Nuutilta.

Koponen kertoi oman perheensä kokemuksista yhdenvertaisten palveluiden esteitä käsittelevässä paneelikeskustelussa SuomiAreenassa. Katso koko keskustelu alla olevalta videolta. 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat