Mainos

Suomi myöntynee Kreikka-lainaan ennen IMF:n ratkaisua

Suomi muodostaa todennäköisesti torstaina myöntyvän kannan Kreikan kolmannelle tukipaketille.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) tulkitsee perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin perusteelleen viikonlopun puoluekokouksessa myöntyvän kantansa.  

Näin hallitus kannattanee yhtenäisenä arviolta 82-86 miljardin euron kolmivuotista pakettia, vaikka Kreikan parlamentti ei ole vielä siitä äänestänyt ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukanaolosta ei ole vielä varmuutta.    

– Uskon, että pystymme päätökset torstaina tekemään. Jos IMF vetäytyy, muutamat muutkin euromaat Suomen ohella joutuvat pohtimaan kantaansa uudelleen, Virolainen sanoo.  

Suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että auki olevien asioiden takia Suomi ei välttämättä pysty tekemään päätöstä torstaina.

Oppositiopuolue SDP kannattaa tukipakettia ehdollisesti, mutta muodostaa kantansa vasta analysoituaan lainaehtoja torstaina. Myös Tuppurainen uskoo, että hallituksen rivit eivät rakoile.  

– Soini selkeästi hyväksyi valitun linjan ja suositteli sitä omalle väelleen. Se on perussuomalaisten politiikassa hyvin jyrkkä linjanmuutos, Tuppurainen sanoo.  

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) vaati tiistaina Kreikan apupakettia koko eduskunnan käsittelyyn. Tuppurainen kannattaa Turusen ehdotusta, mutta Virolaisen mukaan päätöstä ei tarvitse viedä eduskuntaan.

Viikko aikaa

Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsittelee pakettia torstaina päivällä, ja eduskunnan suuri valiokunta kokoontuu sen jälkeen iltapäivällä. Virolainen uskoo, että suuri valiokunta päätyy myöntyvään päätökseen äänestyksen jälkeen.   

Myös Kreikan parlamentin on määrä äänestää lainaohjelmasta torstaina. Euromaiden valtiovarainministerit eli euroryhmä käsittelee tukiohjelmaa vuorostaan perjantaina.  

Lainaohjelmasta saatiin alustava sopu Kreikan ja lainottajien välillä tiistaina. Ensi viikon torstaita on pidetty takarajana Kreikan lainaneuvotteluille, koska tuolloin Kreikalla erääntyy reilun kolmen miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille EKP:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.