Mainos

Kreikan alustava lainasopu poliitikkojen arvioitavaksi

Euromaat pääsevät lähipäivinä ottamaan kantaa Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan, josta saatiin alustava sopu Kreikan ja lainottajien välillä tänään.

Lainaohjelman yksityiskohtia jäi kuitenkin vielä auki.  

-Askel kerrallaan. Sopu on suuri sana. Siellä on vielä yksityiskohtia viilaamatta, kommentoi Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tilannetta.  

Kreikan hallituslähteiden mukaan kolmivuotisen lainaohjelman suuruus olisi noin 85 miljardia euroa. Uutistoimisto Reutersin haastattelema EU-lähde puolestaan arvioi suuruudeksi 82-86 miljardia euroa.  

Euromaiden valtiovarainministerien eli euroryhmän pitäisi käsittellä tukiohjelmaa perjantaina. Kreikan parlamentin odotetaan puolestaan äänestävän lainaohjelmasta torstaina.   

Hallituksen käsittelyssä  

Stubbin mukaan Suomen hallituksen käsittelyssä Kreikan kolmas lainaohjelma on keskiviikkona ja torstaina.   

Suomi on valmis tarvittaessa arvioimaan velkojen takaisinmaksuaikataulua, mutta velkahelpotuksia ei hänen mukaansa ole pöydällä.  

Kreikan lainaohjelmaa on määrä käsitellä lähipäivinä myös eduskunnan suuressa valiokunnassa, kunhan hallituksen linjaan on saatu selvyyttä.   

Eduskunnan suureen saliin esitystä ei tällä tietoa viedä, sillä eduskunta on jo aiemmin hyväksynyt Euroopan kriisirahastoa koskevat periaatteet.    

Euroopan johtajilla keskusteluja  

Kreikan yleisradioyhtiön mukaan maan pääministeri Alexis Tsipras on käynyt keskusteluja lainaohjelmasta muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.  

Myös EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin odotetaan vielä keskustelevan Hollanden ja Merkelin kanssa.  

Ensi viikon torstaita on pidetty takarajana Kreikan lainaneuvotteluille, koska tuolloin Kreikalla erääntyy reilun kolmen miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille EKP:lle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.