Mainos

Suomi mukana sotaharjoituksessa Norjassa – "Suomalainen reservi jopa ammattiarmeijoita parempi"

Suomalaisia sotilaita on tällä viikolla osallistunut laajaan Cold Response 2016 -sotaharjoitukseen Norjassa. Pataljoonan komentaja kehui vuolaasti suomalaisen reservin pärjäämistä ammattiarmeijoiden rinnalla.

Cold Response 2016 -sotaharjoituksessa pataljoonan komentajana toiminut everstiluutnantti Teemu Nurmela kehuu raskaan ja vaativan harjoituksen sujuneen suomalaisten osalta erinomaisesti.

– Varsin mallikelpoisesti tämä on sujunut. Joukkojen keskittäminen eli siirtäminen tänne oli jopa sujuvin ja toimivin operaatio, mitä minä olen nähnyt, Nurmela kommentoi MTV Uutisille Norjasta.

"Olemme erittäin tyytyväisiä"

Cold Response on Norjan joka toinen vuosi järjestämä talvisen sodankäynnin harjoitus, johon osallistui tänä vuonna kaikkiaan 15 000 sotilasta.

Norjan ja Suomen lisäksi osallistujamaita olivat Belgia, Kanada, Tanska, Ranska, Saksa, Latvia, Alankomaat, Puola, Espanja, Ruotsi, Yhdysvallat ja Britannia. Suomalaisia oli mukana noin 400, joista suurin osa oli reserviläisiä.

Nurmelan mukaan suomalaisten vastustajana harjoituksessa toimi norjalainen ammattijoukko. Suomalainen taktiikka näytti purevan myös norjalaisessa maastossa.

– Olosuhteet ja tilanteet ovat olleet juuri niin vaativia kuin toivoimmekin. Iloksemme täytyy todeta, että pääsimme harjoituksessa monta kertaa niskan päälle. Olemme erittäin tyytyväisiä harjoitukseen sekä itseemme.

– Suomalaisen reserviläisjoukon suorituskyky on tällä perusteella mitattavissa täysin kilpailukykyiseksi ammattiarmeijoiden kanssa. Puolueellinen mielipiteeni on, että olemme jopa hieman parempia.

Suomalaiset sotilaat ovat perinteisesti olleet tunnettuja erityisesti hiihtotaidostaan. Nurmelan mukaan suomalaiset jääkärit hiihtivät harjoituksessa ”niin kuin pitääkin”.

– Ei meillä hiihtokisoja siellä kenenkään kanssa ollut, mutta emme ainakaan jalkoihin jääneet, Nurmela kuvailee.

Panssarivaunun kolari vaikutti harjoitukseen

Eilen maanantaina sattunut panssarivaunun ja henkilöauton kolari vaikutti osaltaan myös sotaharjoituksen kulkuun.

– Kyseinen panssarivaunu oli meidän vastapuolemme eli norjalaisen pataljoonan ajoneuvo, joka oli tähän henkilöautoon törmännyt. Onnettomuudesta johtuen harjoituksemme taistelutoiminta keskeytettiin hieman suunniteltua aikaisemmin.

Nurmela ei osannut sanoa, kuinka harvinaista panssariajoneuvon ja henkilöauton kolarit ovat.

– Erittäin valitettava tapaus, eihän kukaan toivonut, että tällaista olisi käynyt. En osaa tarkemmin sanoa, mitä tässä oli tapahtunut.

Näin amerikkalaissotilaat kertoivat harjoittelusta Lapissa vuosi sitten:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.