Suomi kampesi Ruotsin upeasti nurin MM-salibandyssa – päävalmentaja ehti signeerata kirjoja hallin käytävällä

Suomen miesten salibandymaajoukkue piti korttinsa piilossa lähes viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka ennen MM-kotikisojen alkusarjan huippuottelua.

Pelikentällä sähinä oli taattu, kun Suomi otti 7–3-voiton Ruotsista. Tehoseppänä takoi Ville Lastikka, joka teki kolme maalia ja syötti yhden.

Voitto oli historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin Suomi ei ollut kukistanut Ruotsia MM-alkusarjassa.

Ennen lauantai-illan kamppailua takana oli 13 kohtaamista MM-kilpailuissa, mutta Suomi oli voittanut otteluista vain neljä. Toisaalta noilla voitoilla Suomi ratkaisi maailmanmestaruudet 2008, 2010, 2016 ja 2018.

Jo jääkiekon moniottelija Juhani Tamminen korosti valmentajaurallaan oikeiden pelien voittamista. Salibandymiesten päävalmentaja Petteri Nykyllä alkaa olla "tamimaisia" piirteitä itsensä esille tuomisessa lajitapahtumissa.

Tunti ennen ottelua Nykky signeerasi Menestyksen tie -kirjojaan Helsingin jäähallin käytävällä sijaitsevassa myyntipisteessä. Golfvalmentajanakin työskentelevä Nykky tunnetaan monipuolisuudestaan, ja häneltä sujui myös maksupäätteen käyttö.

Ajoissa valmista

Persoonallinen tapa valmistautua otteluun jatkui viivyttelynä myös pelimatolla. Kolme varttia ennen ottelun alkamista Ruotsin pelaajat kipittivät askeltikkaita, mutta Suomi valmistautui yleisön katseilta piilossa.

Nykky ilmestyi vaihtopenkille ja teki muistiinpanoja Ruotsin kuvioista sen jälkeen, kun länsinaapurin pelaajat aloittivat mailalämmittelyn. Suomen pelaajat saapuivat kaukaloon selvästi vastustajaansa myöhemmin aplodien saattelemina ja aloittivat heti mailalämmittelyn.

Ruotsi voitti syksyn kaikki kolme keskinäistä maaottelua, mutta arvokisapelin alkaessa kisaisäntä oli valmis.

Maalivahti Lassi Toriseva kesti jo alkuminuuteilla tähtipelaaja Kim Nilssonin rangaistuslaukausyrityksen. Pian tämän jälkeen Lastikka laukoi Suomen karkumatkalle ja iski uudestaan Ruotsin tasoituksen jälkeen. Erän lopussa Suomi taisteli kolmella neljää vastaan -alivoiman.

Toisessa erässä Ruotsi tasoitti jälleen, mutta Sami Johansson laukoi 3–2-maalin pari minuuttia ennen taukoa.

Päätöserässä Lastikka nappasi syöttöpisteen Mikko Leikkasen täysosumaan. Ruotsi lisäsi jännitystä 3–4-kavennuksella, mutta Eemeli Salin kahdesti ja Lastikka kerran viimeistelivät vielä tyhjään maaliin.

Suomi tarttui lohkonsa ykköspaikkaan, mutta sunnuntaina vastassa on vielä Latvia. Ruotsi kohtaa maanantaina Tanskan.

Seitsemän kertaa peräkkäin loppuotteluissa kohdanneiden Ruotsin ja Suomen odotetaan kohtaavan uudestaan ensi viikon lauantaina, jolloin loppuottelu pelataan Helsingin areenassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja