Suomi järjesti maailman ensimmäiset koodauksen MM-kisat

Maailman ensimmäisten koodauksen MM-kilpailuiden finaalia Helsingin Kaapelitehtaalle kokoontui seuraamaan tuhatpäinen katsojajoukko. Finaaliin ylsi suomalaisjoukkue Resocar.

Lavalla näyttöjen takana istuu kahdeksan joukkuetta Brasiliasta, Slovakiasta, Puolasta, Venäjältä ja Suomesta. Tehtävänä on ollut luoda tekoäly virtuaalista autokilpailua varten. Autot käyvät kymmenen virtuaalista osakilpailua eri kilparadoilla. Katsojat seuraavat kilpailua suurilta näytöiltä.  

Finaaliin yltänyt suomalaisjoukkue Resocar kertoo koodanneensa autoaan maaliskuun alkueristä saakka, aluksi innokkaammin, sitten hillitymmin.  

- Tämä on kovatasoinen kilpailu, arvioi Pekka Kujansuu, jonka joukkueeseen kuuluvat myös kaksi työkaveria pelifirma Housemarquesta.  

Verkossa maaliskuussa käytyihin alkueriin osallistui yli 4 000 koodaajaa yli 90 maasta. Kilpailuiden pääjärjestäjä Ville Valtonen teknologiayritys Reaktorista kertoo, että osallistujamäärä on yllättänyt järjestäjät iloisesti. MM-kisojen toivotaan herättävän kiinnostusta koodausta kohtaan ja lisäävän ymmärrystä siitä.  

- Haluamme luoda koodaajista esikuvia. Olemme saavuttaneet tavoitteemme, jos kisojen jälkeen joltain lapselta kysyy, mikä hän haluaa olla isona, ja vastaus on koodaaja.  

"Missä muuallakaan kuin Suomessa?"  

Idea MM-kilpailuihin tuli Reaktorin omilta koodausleireiltä, joita yritys on järjestänyt työntekijöilleen pari kertaa vuodessa. Vuonna 2012 osallistujat saivat tehtäväkseen luoda tekoälyn mailapeliin.  

- Viikonlopun jälkeen he näyttivät muulle firmalle, mitä olivat saaneet aikaan. Ihmiset alkoivat spontaanisti hurrata, ihan niin kuin oikeille pelaajille, Valtonen kertoo.  

Reaktorissa pääteltiin, että jos innostusta oli näin paljon yrityksen sisällä, sitä täytyy olla muuallakin. Samana vuonna järjestettiin ensimmäiset koodauksen SM-kisat.  

Suosion siivittämänä ajatusta kehitettiin edelleen, ja viime keväänä peliyhtiö Supercell lyöttäytyi mukaan. Nyt järjestettävät MM-kisat ovat yhteistyön tulosta.  

- Missä muuallakaan ne järjestettäisiin? Suomalainen koodaus on huippu luokkaa, Valtonen kysyy.  

Hän lupaa myös jatkoa. Myös Kujansuu lupaa osallistua seuraaviin MM-kilpailuihin. Hän pitää tapahtumaa myös tärkeänä verkostoitumisen kannalta.  

Lue myös:

    Uusimmat