THL:n suositus: Uusi koronarokotetehoste 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville

Joka kymmenes jätti koronarokotteen ottamatta - nämä tekijät yhdistävät 10:36
Joka kymmenes jätti koronarokotteen ottamatta - nämä tekijät yhdistävät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että koronavirusta voi taas esiintyä aiempaa enemmän syksyllä ja talvella ja suosittelee siksi uutta rokotetehosteannosta riskiryhmiin kuuluville.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uutta koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville. THL suosittelee syystalvella uutta tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

THL:n arvion mukaan koronavirustilanne on Suomessa ollut kesällä rauhallinen, mutta virusta voi syksyn ja talven aikana esiintyä taas aiempaa enemmän. Uusi rokotetehosteannos on THL:n mukaan siksi tarpeen suojaamaan vakavan koronaviruksen aiheuttaman taudin riskissä olevia väestöryhmiä.

Perjantaina julkistetun suosituksen mukaan tehosteannos annettaisiin uudella koronarokotteella, joka on räätälöity viruksen XBB.1.5-omikronvarianttiin. XBB.1.5-varianttia on kutsuttu myös Krakeniksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville suositellaan uutta tehostetta vain, jos he muuten kuuluvat rokotesuosituksen kohderyhmään. THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen sanoo tiedotteessa, ettei koko väestön rokottamiselle ole lääketieteellistä perustetta.

– Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan, sanoo Muhonen.

Riskiryhmien tehosterokotteiden tavoitteena on THL:n mukaan vähentää koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavaa tautimuotoa, koronaan liittyviä kuolemia ja sairaalahoidon tarvetta.

Pfizerin rokote odottaa myyntilupaa

Tehosteannoksena käytetään THL:n mukaan todennäköisesti lääkeyhtiö Pfizerin uutta Kraken-varianttiin räätälöityä Comirnaty-rokotetta, jos se saa myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta. Lääkeviraston on THL:n tietojen perusteella määrä käsitellä uuden rokotteen myyntilupaa tämän kuun lopussa.

Jos rokote saa myyntiluvan, Suomen on THL:n mukaan määrä saada nykyisen yhteishankintasopimuksen perusteella runsas miljoona annosta uutta koronarokotetta syyskuun lopusta alkaen. Muhonen arvioi, että uusi koronarokotteen tehoste voitaisiin antaa loppuvuonna samaan aikaan riskiryhmien influenssarokotteiden kanssa.

Lopullisten rokottamisten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet.

Lue myös:

    Uusimmat