Joka päivä yli 100 000 suomalaista joutuu kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan. Työterveyslaitoksen hankkeessa etsittiin uusia keinoja puuttua työpaikkakiusaamiseen. Tehokkaaksi osoittautui malli, jossa koko työyhteisö on mukana rakentamassa työpaikkakulttuuria, jossa ei hyväksytä kiusaamista.
HUS Raviolin keittiössä valmistuu päivittäin noin 4 000–5 000 lounasruoka-annosta. Liikelaitos on yksi niistä työpaikoista, jotka olivat mukana Työterveyslaitoksen kiusaamisen vastaisessa hankkeessa.
– Varmasti jokaisella työpaikalla on ollut kiusaamistapauksia, mutta ei meillä ole missään nimessä ollut mitään kiusaamiskierteitä. Meillä oli tarve lähteä ennaltaehkäisevästi kehittämään meidän työyhteisöjen toimintaa, että kaikilla olisi kiva tulla töihin, HUS Raviolin työsuojelupäällikkö Maija Kemppi kertoo.
Työyhteisön puututtava kiusaamiseen
Sekä henkilöstö että esimiehet osallistuivat koulutustilaisuuksiin, joissa pohdittiin kiusaamista ja työpaikan ilmapiiriä.
– Se, mihin organisaatioissa ja työpaikoilla olisi tosi hyvä pysähtyä, on se, että sallitaanko me oikeasti tämmöisen epäasiallisen, huonon käyttäytymisen jatkua siellä meidän työyhteisössä vai puututaanko me oikeasti siihen, Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Maarit Vartia kysyy.
Joka päivä jopa yli 100 000 suomalaista joutuu kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan. Kiusaaminen voi kohdistua joko työn tekemiseen tai työntekijän persoonaan.
– Työtä valvotaan ja kritisoidaan epäoikeudenmukaisesti ja tämän tyyppisiä. Sitten on epäasiallisen kohtelun muotoja, jotka liittyvät yksilöön tai persoonaan. Eristetään, mustamaalataan, loukataan, naureskellaan, Vartia luettelee.

