Mainos

Suomessa vieraileva Turkin presidentti lupaa jatkaa EU-uudistuksia

Turkin presidentti Abdullah Gül lupaa jatkaa EU-jäsenyyden vaatimia uudistuksia. Gül sanoi vierailullaan Helsingissä, että jäsenyysprosessiin sisältyy perinpohjaisia uudistuksia.

Turkki haki unionin jäsenyyttä jo parikymmentä vuotta sitten, mutta neuvottelut ovat olleet hankalat. Presidentti kertoi myös tiedotustilaisuudessaan Turkin suhteista Pohjois-Irakin kurdien kanssa.

Gül painotti, että Turkki iskee Pohjois-Irakissa terroristijärjestö PKK:ta, ei kurdeja vastaan. Turkin parlamentin oli määrä äänestää tänään luvasta, joka antaisi Turkin operaatiolle Pohjois-Irakissa vuoden jatkoajan. Nykyinen lupa umpeutuu 17. lokakuuta.

- Kyse ei ole kurdien pommittamisesta. Tietyillä alueilla Pohjois-Irakissa, joita Irakin hallitus ei pysty kontrolloimaan, sijaitsee terroristien pesiä. Meidän täytyy erottaa kurdikansa ja terroristijärjestö, Gül tähdensi.

Parlamentin ennustetaan antavan jatkoluvan, sillä uutistoimisto Reutersin mukaan yhtä lukuunottamatta kaikki Turkin puolueet kannattavat iskuja PKK:ta vastaan.

Turkin hallitus sai parlamentilta viime lokakuussa vuoden valtuutuksen iskuihin Pohjois-Irakin puolelle PKK-kurdijärjestön oletettuja asemia vastaan. Sen jälkeen Turkin armeija on tehnyt lukuisia ilmaiskuja Irakiin. Myös maajoukot ovat hyökänneet kertaalleen Irakiin.

Kielletty Kurdistanin työväenpuolue PKK on taistellut jo parisenkymmentä vuotta saadakseen itsenäisen kurdivaltion Turkin kaakkoisosiin. Turkki, EU ja Yhdysvallat pitävät PKK:ta terroristijärjestönä.

Presidentti Gülin Suomen-vierailu alkoi aamulla tapaamisella presidentti Tarja Halosen kanssa ja jatkuu iltapäivällä muun muassa suomalais-turkkilaissa yritysfoorumissa ja tapaamisella pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa. Gül päättää vierailunsa huomenna Jyväskylään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.