Suomessa työuupumus ei kelpaa sairasloman syyksi

Työuupumus ei näy suomalaisissa sairastilastoissa. Työuupuneiden sairaslomatodistuksissa on diagnooseina esimerkiksi masennusta, sydämen rytmihäiriöitä tai jopa niska- ja hartiakipuja.

Työuupumus ei voi Suomessa olla Kelan korvaaman sairasloman syy, koska työuupumusta ei ole hyväksytty sairaudeksi Kelan tautiluokituksessa.

Monet lääkärit pitävät ongelmana sitä, että työuupumusta ei voi kirjata sairasloman syyksi, vaikka se usein on ensisijainen ja pääasiallinen työkyvyttömyyden syy.

Tällä hetkellä työuupuneiden sairaslomatodistuksissa on diagnooseina esimerkiksi masennusta, sydämen rytmihäiriöitä tai jopa niska- ja hartiakipuja.

- Sieltä löytyy F-diagnooseja, jotka on mielenterveyteen liittyviä diagnooseja, masennus, sopeutumishäiriö, sydämen rytmihäiriöt, ihan joku niska-hartiaseudun kipu, työterveysjohtaja Jouni Luomaranta Työplussasta kertoo.

Monen lääkärin mielestä olisi oikein, että sairauden tai käynnin todellinen syy voitaisiin merkitä sairaslomatodistukseen.

- Jos ajatellaan, että se johtuu työstä, niin kyllä se minun mielestä pitäisi saada laittaa siihen sairaslomalappuun, että se olisi selkeä viesti työnantajalle, että tähän asiaan täytyy jollakin tavalla puuttua, Luomaranta pohtii.

Työelämän vaatimukset ja mitoitukset ovat kiristyneet ja masennuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista on tullut kasvava syy sairaslomiin ja eläköitymiseen. Viime vuonna jo liki kolmannes työeläkkeelle siirtyneistä poistui työelämästä juuri mielenterveyssyistä. Se ettei työuupumusta hyväksytä sairasloman syyksi, johtuu ammattilaisten näkemyksestä, jonka mukaan sairasloma ei ole ainoa saati paras lääke työuupumukseen.

- Pitäisi lähteä selvittämään sitä työtilannetta mikä on ja mikä siellä uuvuttaa, ja yhdessä esimieskunnan ja työntekijöiden kanssa pyrkiä löytämään ratkaisu siihen jaksamiseen, Luomaranta kuvailee.

Nyt viesti työuupumuksesta ei useinkaan mene perille sairaslomalapun mukana ja ongelmat jäävät usein hoitamatta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat