Mainos

Suomessa takavarikkoon ennätysmäärä tuoteväärennöksiä

Viime vuonna Suomen rajalle pysäytettiin tuoteväärennöksiä lähes kolme miljoonaa kappaletta. Tämä on eniten koko Euroopan unionissa. Tiedot ovat peräisin Suomen anti-piratismiyhdistykseltä. Piratismia kasvattaa Venäjän ja Baltian markkinoille matkaavien tuotteiden kauttakulku. Vuosittain väärennettyjen tuotteiden myynti syö satoja tuhansia työpaikkoja ja huomattavan määrän verotuloja.

Laittomien piraattituotteiden kauppa kasvaa Suomessa ja muualla maailmalla kaiken aikaa. Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtajan Esa Korkeamäen mukaan viime vuonna Suomen rajalle pysäytettiin tuoteväärennöksiä yhteensä 2,7 miljoonaa kappaletta, mikä on eniten koko Euroopan unionissa.

Huimalta kuulostava luku johtuu lähinnä suurista Venäjän ja Baltian markkinoista. Suomen kautta itään kulkee niin vaatteita, videofilmejä kuin korujakin. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen länsimaisten merkkituotteiden kysyntä heräsi. Paremman puutteessa kelpaavat myös halvat kopiot.
-Suomessa piraattituotteita myydään jonkin verran kirpputoreilla, mutta yleisesti ottaen markkinat ovat vielä kohtalaisen pienet, Korkeamäki selvittää.

Piraatit syövät työpaikkoja

Varmasti monen suomalaisenkin omaatuntoa kolkuttaa, kun muistelee ulkomailta tuotuja tuliaisia. Halpa cd-levy tai t-paita lomamatkan päätteeksi on tuntunut vain kivalta muistolta, eikä asiaa ole välttämättä edes ajateltu sen pidemmälle.

Korkeamäki muistuttaakin, että tuoteväärennöksiin ei ole varaa suhtautua välinpitämättömästi. Piraattikauppa on paitsi rikos myös kansantaloudellinen ongelma.
-OECD:n arvion mukaan maailmankaupan arvosta jopa viitisen prosenttia muodostuu piraattituotteiden myynnistä, Korkeamäki huomauttaa.

Vuosittain väärennettyjen tuotteiden myynti syö satoja tuhansia työpaikkoja ja huomattavan määrän verotuloja. Taloudellisten menetysten lisäksi testaamattomat jäljitelmät voivat vaarantaa jopa ihmishenkiä. Esimerkiksi väärennetyillä lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, autojen varaosat laadultaan heikkoja tai vaatemateriaalit allergiaa aiheuttavia. Myös elektroniikkalaitteiden osat voivat aiheuttaa oikosulkuja. Lisäksi piraattituotteet ovat usein huonolaatuisia eikä niillä ole takuuta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.