Suomessa riski sotilasvallankaappauksesta? Arvostettu brittilehti julkaisi hämmentävän kartan – Suomi Euroopan kauhukakarana samassa luokassa Irakin ja Pakistanin kanssa

Maailman suurimmat sotamahdit listattiin – MTV esittelee kärkikymmenikön 1:20
Video: Maailman suurimmat sotilasmahdit listattiin – MTV esittelee kärkikymmenikön

Suomi ei ole ensimmäinen maa, jonka kuvittelisi yhdistettävän sotilasvallankaappauksen uhkaan. The Economist -lehdessä julkaistu kartta näyttää kuitenkin riskin olevan Ukrainan ohella Euroopan korkein.

Lehden huhtikuun loppupuolella ilmestyneessä numerossa, sotilasvallankaappauksia käsittelevässä artikkelin yhteydessä on kartta, jossa on kuvattu maakohtainen vallankaappauksen riski huhtikuussa 2019.

Lukemat ovat sinänsä hyvin pieniä – korkeimmat todennäköisyydet, noin prosentin luokkaa, ovat Algeriassa, Afganistanissa ja Burkina Fasossa.

Suomalaislukijalle kartta on kuitenkin hämmentävää luettavaa. Mikäli Turkkia ei oteta huomioon, kaikkien Euroopan maiden todennäköisyys kaappaukseen on alle 0,2 – paitsi Suomen ja Ukrainan, joiden todennäköisyydet ovat 0,2 ja 0,4:n välillä.

"Kaappausriski nousee vaalien edellä ja välittömästi jälkeen"

Tapauksesta suomeksi uutisoinut Suomen Kuvalehti selvitti asiaa, ja arvostetun brittilehden varapäätoimittaja Edward Carr kertoi tietojen tulleen One Earth Future -tutkimuslaitoksen (OEF) ennusteesta. Myös Carrin mukaan Suomen kartassa saama luokitus tuntuu oudolta.

Suomen Kuvalehti sai kiinni myös OEF:n tutkija Clayton Besawin, joka vahvisti Suomen kuukausittaisen riskin todella olleen luokituksissa samalla tasolla kuin Ukrainan.

Vuositasolla mitattuna riski on kuitenkin myös OEF:n mukaan hyvin pieni esimerkiksi Ukrainaan verrattuna.

– Algoritmimme on havainnut, että kaappausriski nousee vaalien edellä ja välittömästi vaalien jälkeen. Se nosti Suomen suhteellista riskiä, mutta laadullisesti teidän riskinne ei ollut missään vaiheessa todella huolestuttava, Beshaw kommentoi Suomen Kuvalehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat