Mainos

Suomessa poliisia ja koiraa ei eroteta: virkeä Aatu-vanhus yhä palveluksessa – "mieli kuin nuorella miehellä"

Yhdysvaltalaisen poliisikoira Ajaxin kohtalo herätti helmikuun alussa rapakon takana olevan kansan auttamaan. Ajaxin ohjaaja luuli eläköityessään saavansa koiransa mukaan eläkepäiviä viettämään, mutta virkeässä poliisikoiraiässä oleva Ajax olikin menossa huutokaupattavaksi.

Suomessa näin ei voisi käydä, sillä ohjaajalla on aina oikeus lunastaa ”oma” poliisikoiransa eläkepäivien kaveriksi – vaikka koira olisikin vielä kelpo työssään. Jos ohjaaja taas haluaa koiran saavan jatkaa uraansa poliisikoirana, sijoitetaan se uudelleen.

Kun koira puolestaan saavuttaa Suomessa eläkeiän, jää se oman ohjaajansa luokse kotioloihin viettämään eläkepäiviään. Monesti poliisikoira kuitenkin saa ”jatkoaikaa”, jos koiran kunto sallii ja ohjaaja näin haluaa.

Yksi jo eläkeiän saavuttaneista suomalaiskoirista on Janne Heiskasen 10,5-vuotias Aatu.

– Sillä on mieli kuin nuorella miehellä, mutta fysiikka alkaa pikkuhiljaa hiipua, kertoo ylikonstaapeli Heiskanen Keski-Suomen poliisikoiraryhmästä.

Poliisikoiran voi olla vaikea jäädä eläkkeelle, kun se on tottunut elämään mukana poliisin arjessa. 

– Sehän on päässyt koko elämänsä toteuttamaan niitä viettejä, joita on esi-isiltään perinyt. Mikäs sen mukavampaa koiranelämää. 

Aatu on tehnyt urotekoja vielä vanhoilla päivilläänkin; joulupäivänä se pelasti pahasti kylmettyneen naisen. Aatu saa tehdä vielä töitä, mutta ohjaajan mukaan täytyy vähän jo valita, mitä se päästetään tekemään, jottei ”mikään paikka ala remppaamaan”. 

Ohjaajalle tulossa jo uusi koira

Ohjaaja Heiskaselle on kuitenkin jo tulossa uusi koira, tällä kertaa noin puolen vuoden-vuoden ikäinen. Pentuajan se on viettänyt Poliisikoiralaitoksen kanssa yhteistyötä tekevässä paikassa.

Nuoret koirat tuntuvat kunnioittavan vanhempaa koiraa sen verran, ettei nuoren koiran ja Aatun välille ole odotettavissa välienselvittelyjä. 

– Ja Aatu on sen verran kokenut ja oman arvonsa tunteva, ettei se hirveesti tommoisesta junnusta välitä, Heiskanen naurahtaa. 

Heiskanen joutuu kuitenkin miettimään, kuinka kauan Aatua voi pitää töissä. 

– Vanhemman koiran läsnäolo saattaa vähän jarruttaa sen nuoremman henkistä kasvua, ohjaaja kertoo. 

Entä miten kävi Yhdysvalloissa huutokauppauhan alle jääneelle poliisikoiralle? Ajaxin hyväksi järjestettiin Ohiossa lopulta rahankeräys. Lopulta asia kuitenkin ratkesi mutkien jälkeen niin, että Ajaxin omistaja ilmoittautui avustavaksi poliisiksi – ja näin miehen ja koiran yhteiset eläkepäivät saivat alkaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja