Mainos

Suomessa kehitelty jäähtymistä estävä potilashaalari

Suomessa on kehitetty potilashaalari, jonka avulla voidaan ehkäistä potilaiden jäähtymistä leikkauksien yhteydessä. Uusi lämpöasu on varustettu erikoisvetoketjuilla, joiden ansiosta potilaasta paljastetaan leikkauksessa vain tarvittava alue.

Tutkimusten mukaan potilaan ydinlämpötilan lasku lisää leikkauksen riskejä ja pidentää toipumista. Leikkauksen aikaisen hypotermian estämisellä voidaan lyhentää myös potilaiden sairaalassaoloaikaa.

- Leikkaushaavojen infektiot ja muutkin tulehdukset vähenevät. Asu on myös kätevä käyttää. Potilaat ovat olleet siihen tyytyväisiä, kertoo anestesian ylilääkäri Leena Lindgren Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Tampereen yliopistollinen sairaala aloittaa asusteen koekäytön kuukauden sisällä. Vaatetta on jo testattu useaan otteeseen Kuopion yliopistosairaalassa sekä Oulun Diakonissalaitoksella.

Kuopiossa aloitettiin viime syksynä myös tutkimukset, joissa lämpöasua verrataan nykyiseen käytäntöön, jossa leikkauspotilas puetaan avopaitaan ja peitetään viltillä.

Lämpöasun on kehittänyt kuopiolainen Telespro Finland Oy.

- Kysymys on myös potilasmukavuudesta ja intimiteettisuojastakin, kun kehosta jää paljaaksi vain tarvittava osa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Hakkarainen.

Hanke alkoi huolestuneen lääkärin aloitteesta

Potilaiden jäähtymistä ehkäistään leikkauksen aikana esimerkiksi erilaisilla lämmittimillä. Usein jäähtyminen kuitenkin alkaa jo ennen leikkausta, kun potilas siirretään esilääkittynä vuodeosastolta leikkausosastolle ja leikkausalue valmistellaan toimenpidettä varten.

Jäähtyminen jatkuu myös leikkauksen jälkeen heräämössä ennen kuin elintoiminnot palautuvat anestesian tai puudutuksen vaikutuksista.

- Potilaita joudutaan lämmittämään leikkaussalissa varsin paljon. Tämä innovaatio tuo mukanaan mahdollisesti myös pieniä säästöjä, kun jäähtyminen voidaan ehkäistä tällä lämpöpuvulla ilman muita menetelmiä, kertoo Lindgren.

Potilashaalari ehkäisee lämmönmenetystä koko leikkausprosessin ajan.

- Hanke sai alkunsa asiasta huolestuneen lääkärin aloitteesta. Ongelma on kyllä ollut pitkään tiedossa, kertoo Hakkarainen.

Uutta innovaatiota oli kehittämässä myös pesula-alan yrityksiä. Tuote valmistetaan Virossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.