Mainos

Suomessa jää eläkkeelle viisi nuorta joka päivä

Alle kolmekymppisten mielenterveyshäiriöiden aiheuttama työkyvyttömyys on jatkanut kasvuaan viime vuosina. Nuorten ja nuorten aikuisten sairauspoissaolot sekä masennuksen aiheuttama työkyvyttömyys ovat lisääntyneet 2000-luvun ajan. Näin ei ole iäkkäämpien suomalaisten kohdalla.

Vuonna 2009 työkyvyttömyyseläkkeelle jäi yhteensä 2 612 alle 30-vuotiasta nuorta. Heistä 1 954 eli noin 75 % sai työkyvyttömyyseläkkeen mielenterveyden häiriön perusteella.

Raimo Raitasalon ja Kaarlo Maaniemen tekemän tutkimuksen mukaan suurin yksittäinen syy nuoren eläkkeelle jäämiseen on masennus. Masennuksen vuoksi eläkkeelle jäi vuonna 2009 lähes 500 alle 30-vuotiasta.

Vuosi 2009 kyseenalainen ennätysvuosi

Tutkijoiden mukaan työkyvyttömyyttä aiheuttavien mielenterveyden häiriöiden syyt ovat osittain synnynnäisiä tai varhaisessa lapsuudessa ilmeneviä vakavia sairauksia, jotka edellyttävät usein koko loppuelämän jatkuvaa hoitoa ja sitä tukevaa kuntoutusta. Tällöin työelämään siirtyminen on mahdotonta ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää työkyvyttömyyseläke. Lopuissa tapauksista on kyse esimerkiksi nuoresta aikuisesta, joka masentuu.

Vuonna 2009 alle 30-vuotiaita suomalaisia siirtyi eläkkeelle enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 2000-luvun aikana.

Merkillepantavaa on, että vuonna 2009 noin joka viides mielenterveyden häiriöiden vuoksi eläkkeelle ohjattu oli alle 30-vuotias.

Kyseisen vuoden aikana alle 30-vuotiaille suomalaisille korvattiin mielenterveyden häiriöiden vuoksi yhteensä 859 400 sairauspäivärahaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.