Suomessa asuva Elizabeth perusti Helsinkiin avustuskeskuksen ukrainalaisille – "En uskonut, että se voisi tapahtua niin nopeasti"

Suomessa asuva Elizabeth perusti Helsinkiin avustuskeskuksen ukrainalaisille 8:06
Näin Elizabeth Harjunpää kertoo avustuskeskuksen toiminnasta.

Helsingin Vallilaan on avattu tällä viikolla avustuskeskus ukrainalaisille, jonka on tarkoitus toimia kaikkien sotaa pakenevien apua antavien tahojen kohtaamispaikkana.

Keskusta ylläpitää Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. Pakolaiskoordinaation johtaja Elizabeth Harjunpää kertoo MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa, että keskus pystytettiin vain kahdessa viikossa.

– En uskonut, että se voisi tapahtua niin nopeasti. Kiitos kaikille partnereille ja kumppaneille, joka mahdollistivat, että meillä on sellainen keskus ja me voimme auttaa ukrainalaisia.

Hän kertoo halunneensa luoda yhden paikan, jossa kansalaisjärjestöt ja muut ukrainalaisia auttavat järjestöt toimisivat saman katon alla. Keskuksessa toimii muun muassa Suomen pakolaisapu ja Mieli ry. Lisäksi vapaaehtoiset antavat muun muassa tulkkausapua.

Ensimmäisen toimintaviikon aikana jo satojen ukrainalaisten kerrotaan käyneen keskuksessa. Maahanmuuttoviraston mukaan jo liki 8 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta.

Harjunpää on itse muuttanut Suomeen 10 vuotta sitten Ukrainasta. Tällä hetkellä hänen äitinsä on matkalla Suomeen turvaan sodan jaloista.

– Odotan innoissani, että äiti tulee. Se on minulle psykologisesti parempi, että äiti on turvassa. 

Miltä avustuskeskuksessa näyttää ja mitä muut siellä toimivat tahot kertovat avun tarpeesta? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat