Suomen tunnetuin transvestiitti Markus Kuotesaho, 60, hakeutui julkisuuteen, kun elämä oli umpikujassa: "Takerruin viimeiseen oljenkorteen"

3:46
Markus Kuotesaho matkusti vuonna 2018 muun muassa Espanjaan Ylen ohjelmassa Markus vs. maailma. Näin hän kertoi kokemuksistaan MTV Uutisten haastattelussa.

Romutransuna tutuksi tullut Markus Kuotesaho koki talvella musertavan menetyksen, kun hän joutui lopettamaan rakkaan Janzek-koiransa sen sydänvaivojen takia. Nyt Suomen tunnetuin transvestiitti haaveilee uusista keikoista ja toivoo tuoreen elämäkertansa kiinnostavan ihmisiä.

Markus Kuotesahon, 60, elämä oli vuonna 2014 umpikujassa. Rahat olivat lopussa, ja hän otti vihjepalkkion toivossa yhteyttä Seiska-lehteen. 

– Kuorma-auto hajosi pihalle ja ajattelin, että nyt se on elämä kuitti. Takerruin viimeiseen oljenkorteen, joka oli vanhasta Seiskasta näkemäni 500 euron vihjepalkkio. Rupesin sinne soittelemaan ja kerroin, minkälainen ranssu mä oon, Koutesahio muistelee. 

– Siitä lähti koko tämä ruljanssi.

”Markus, saanko ottaa selfien”

Nyt Kuotesaho on pienen pohjoispohjalaisen Siikajoen kunnan tunnetuin asukas ja tuttu mies lukuisista lehtijutuista, tv-ohjelmista ja lyhytelokuvasta.

– Ei se tuo ranssuilu olisi mennyt oikein mitenkään läpi muuten. Kun olen nyt kuuluisa, ihmiset tykkää. Joka paikassa on tuttuja. ”Markus, saako ottaa selfien”, multa kysyttiin nytkin, kun tulin junalla Helsingistä kotiin. Kuotesaho oli pääkaupungissa jälleen yhdessä lehtihaastattelussa.

Kuotesaho nauttii menestyksestä ja siitä, että ihmiset pitävät hänestä.

– Se on tämä minun persoona ja hahamo, josta tosiaan ihmiset tykkäävät. Ja mukavaa se on.

”Toiset varmaan ajattelee, että se on pikkusen huppana”

Kuotesaho tähdentää, että hän ei halua olla nainen, vaan vain pukeutua naiseksi välillä.

– Se on minulla täysin erilaista kuin muilla, koska en ole ollenkaan naismainen, en halua olla nainen enkä muuntautua naiseksi, en yritä muuttaa ääntäni, en mene naisten paskamökkiin enkä mittään muita tämmöisiä hullutuksia. Olen käsittänyt, että minusta siksi tykätään.

– Ja kai sitä on vähän semmoinen pelle. Ja toiset varmaan ajattelee, että se on pikkusen huppanakin – ja niin minä ajattelen kyllä itekin. Ja sitten olen myös luonnollinen ja aito, kun ei sitä ossaa yrittääkään teeskennellä yhtään mittään. 

Romubisnes ei lyönyt leiville

Taloudellista menestystä maine ei ole tuonut.

– On siitä ollut vähän hyötyä, mutta paljon enemmän pitäisi keikkaa saada, että sillä eläisi.

Kuotesahon romubisnes on ollut jäissä sen jälkeen, kun kotikunnan tekninen lautakunta viime talvena päätti, että hänen on siivottava pihapiiriään. Sen mukaan romut olivat päässeet leviämään naapurin puolelle.

– Yhteiskunta on niskassa, että romut pitäisi hävittää. Niijen kanssa on oma sotansa päällä koko ajan. 

– Tarkoitus olisi taas ruveta, mutta tilanteet ovat vähän nalkissa. Ei ole kuorma-autoa, jolla romua rupiais ajamaan. Pitäisi jostain saada rahoitusta. 

Kuotesaho kertoo, että hän yrittää jatkuvasti saada lisää keikkoja, joista saisi paitsi rahaa myös oikean ammatin. 

– Sillä voisi sitten joko elättää itsensä kokonaan tai ostettua kalustoa, jotta voisi tehdä kahta hommaa. Nyt nilikuttaa kaikki.

Koiran kuolema mursi miehen

Korona-aika koetteli keväällä myös Kuotesahon elämää, kun keikkoja oli entistä vähemmän. Vielä enemmän kuitenkin vaikutti rakkaan Janzek-koiran lopettaminen.

– Olin keväällä niin masentunut etten halunnut mihinkään mennäkään, kun nelijalkainen ystävä heitti veivinsä. Sen sydän petti. En meinannut selvitä siitä ollenkaan.

– Kyllä se pahempi on kuin ihmisen kuolema, Kuotesaho toteaa.

Onneksi Kuotesaholla on vielä toinen koira, Eka-nimeltään. Sekin on hänen mukaansa tosin jo "pehmeässä" kunnossa.

– Loppunsa edellä sekin on jo, Kuotesaho suree.

”Legenda jo eläessään”

Seuraava julkisuusetappi Kuotesahon elämässä on pian ilmestyvä elämäkerta, Kirsi-Maria Hiltusen Markus Kuotesaho – legenda jo eläessään (Koikkela Kustannus).

Se kertoo Kuotesahon mukaan hänestä paljon uutta, vaikka lisääkin paljastettavaa olisi.

– Sitten pitäisi tehdä jatko-osa. Mutta on siellä muutama sivu meikäläisen K-18-vitsejä. 

Keikoilla Kuotesaho haluaa viihdyttää kansaa eri tavoin. 

– Monella keikalla olen vain ihmisiä porisuttanut. On kai sitä välillä yritetty laulaa mölöttääkin, ja sitä karaokejutskaa ainakin. Oulaisissa oli myös semmoinen kilpailu, kuka muistuttaa eniten Markusta. Olin siellä juontajana.

Kuotesaho arvelee, että aika olisi kypsä nyt myös uudelle kalenterille.

– Vaikka Markus ja traktorit.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja