Suomen teleoperaattoreilta tulossa käytäntö, jolla infotaan kaikki ulkomaanmatkaajat – ministeri Harakka antaa kehut kankealle suomalaistavalle

2:41
Kuuntele, miten ulkomailla olevia suomalaisia infotaan poikkeustilanteista.

Liikenne- ja viestinäministeri Timo Harakka paljastaa toimittajille tänään eduskunnassa, että liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee tällä hetkellä suomalaisten puhelinoperaattoreiden sekä hälytyskeskuksien kanssa mallia, jolla suomalaisia voidaan informoida reaaliaikaisemmin ja nopeammin – olivat he sitten ulkomailla tai kotimaassa. 

Järjestelmän avulla niin ulkomailla olevat kuin ulkomaanmatkalta palanneet suomalaiset saisivat puhelimiinsa tekstiviestin, jolla varmistetaan, että kaikki ulkomailla olleet suomalaiset ovat tietoisia valtioneuvoksen eilisestä päätöksestä.

– Viestissä muistutettaisiin siitä, että kun tulee ulkomailta, tulee olla yhteydessä valtioneuvoston päätöksen mukaisesti työnantajaan tai koulutuksen tarjoajaan ennen kuin menee itse työpaikalle tai kouluun. 

Tulisiko sama käytäntö kaikkiin EU-maihin?

EU-maiden liikenneministerit ovat yhteydessä toisiinsa ensi viikolla käytävän videoneuvottelun kautta.  Harakka onkin yhdessä pohjoismaisten kollegoidensa kanssa valmistautunut ehdottamaan, että kaikki EU-maat ottaisivat saman käyttöön samanlaisen järjestelmän. 

– Siellä otan varmastikin esiin sen, että ottaisivatko kaikki eurooppalaiset operaattorit käyttöön tämän käytännön, jotta myös ulkomaalaiset Suomeen tulevat taikka sitten mihin tahansa maahan matkustavat saisivat sen maan ikään kuin viranomaistiedotteen, ministeri selventää.

Harakan mukaan käytännön avulla kaikki europpaalaiset olisivat tarvittaessa kartalla siitä, millainen koronavirustilanne ja sen aiheuttamat vaatimukset ovat maassa, johon he ovat matkalla.  

Suomessa ei tarvetta erikoistoimenpiteisiin joukkoliikennevälineissä

Toistaiseksi Suomessa ei ryhdytä matkailun suhteen järeisiin toimenpiteisiin, kuten joukkoliikennevälineiden maaniseen tehosiivoukseen. Syynä on se, että suomalaisten liikennekäyttäytyminen on muuttunut huomattavasti koronaviksen vuoksi. Esimerkiksi Finnair on perunut lukuisia lentojaan koronaviruksen vuoksi

– Kriisialueelta ei tule enää yhtään Suomeen, joten tämä (erikoistoimenpiteet) eivät ole tarpeen. 

Koronapelko on näkynyt myös junaliikenteessä, sillä suomalaiset ovat viime aikoina käyttäneet vähemmän myös junaa ja muita julkisia kulkuneuvoja. 

– Suomalainen hyvä tapa, että ei istuta joukkoliikennevälineessä toisen ihmisen viereen, on tässä tapauksessa ihan hyvä, eli pidetään sitä etäisyyttä. 

– Käsittääkseni nyt on tärkeintä välttää tungosta myöskin liikennevälineissä, ja tämä tapahtuu nyt ilman viranomaisten puuttumista, Harakka kehuu. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.