Mainos

Suomen talouden suurimmat riskit tulevat ulkomailta – Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo

1:59

Suomen talouden merkittävimmät riskit tulevat tällä hetkellä maailmalta. Liiran romahtamiseen edennyt Turkin taloudellinen kriisi voi synnyttää murheita myös Suomen markkinoille. Myös kauppasodan kiihtyminen ja Britannian ero EU:sta varjostavat Suomen taloutta.

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan etenkin vapaan kaupan esteet ovat myrkkyä viennistä riippuvaiselle Suomelle.

– Kauppasota on vaikuttanut jo teräsmarkkinoihin. 

Myös Turkin sakkaava talous ja liiran arvon sukeltaminen voivat heijastua Suomen talouteen. Murto muistuttaa, että monen muunkin kehittyvän markkinan valuutta on heikentynyt samaan aikaan Turkin liiran kanssa.

– Liikkeet ovat olleet lisäksi kohtalaisen suuria. Pahin riskiskenaario on kuitenkin se, että Turkin kriisi tarttuisi maantieteellisesti kaukana oleviin mutta taloudeltaan samankaltaisiin Aasian maihin ja sitä kautta nähtäisiin, että kysyntä Kiinasta ja ylipäätään Aasiasta pienentyisi. Tällaista ei ole vielä tapahtunut, ja voi olla, ettei tapahdukaan, mutta se riski on olemassa. 

Mahdollinen ketjureaktio Eurooppaan 

Myös Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä sanoo, että Turkin kriisin eskaloituessa kokonaan kehittyvien markkinoiden kriisiksi, olisi Eurooppakin kriisin painopisteessä. 

– Myös jos Turkin kriisi eskaloituu yhteiskuntarauhan mielessä, se voi sitä kautta vaikuttaa pakolaistilanteeseen Euroopassa.

Kauppapolitiikan jännitteet eivät ole merkittävästi heikentäneet Varman omia tuottoja. Eläkevakuuttajan sijoitusten markkina-arvo nousikin alkuvuonna sen historian korkeimmaksi, yli 46 miljardiin euroon.

– Sijoitukset ovat tuottaneet hyvin melkein kymmenen vuotta peräkkäin poliittisesta epävarmuudesta huolimatta, Murto toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja