Suomen talouden ennakoidaan kasvaneen yllättävän paljon alkuvuonna – ekonomisti: "Menee talousennusteet uusiksi"

Korot nousevat ja asuntojen hinnat laskevat – mihin kannattaa sijoittaa? 11:22
Korot nousevat ja asuntojen hinnat laskevat – mihin kannattaa sijoittaa?

Ennakkotietojen perusteella Suomen taantumajakso näyttää katkenneen.

Suomen talouskasvu oli yllättävän vahvaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan kasvaneen tammi-maaliskuussa noin 1,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Lukema tarkoittaa, että Suomen talous olisi ponnistanut alkuvuonna pois taantumasta. Suomi vajosi tekniseen taantumaan viime vuoden jälkipuoliskolla, kun talous supistui kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen aikana.

Kansantalouden katsotaan olevan teknisessä taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräjälkeen.

Twitter-kommenttien perusteella suomalaiset ekonomistit yllättyivät alkuvuoden talouskasvusta. Esimerkiksi Kuntarahoituksen pääekonomistin Timo Vesalan mukaan vuoden aloitus on ollut yllättävän vahva, jos lopullinen kasvuluku on edes samaa suuruusluokkaa.

– Menee ekonomistien talousennusteet uusiksi, kommentoi Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan nyt lienee suhteellisen varmaa, että yhtäjaksoinen taantumajakso on katkennut.

– Jatkon suhteen ei toki mikään ole varmaa, koska sekä viennin että yksityisen kulutuksen näkymät ovat edelleen vaisuja, Appelqvist tviittasi.

Tiistaina kerrottuihin tietoihin on syytä suhtautua vielä varauksella, sillä ennakkotiedot voivat vielä tarkentua paljonkin. Kyseessä on vasta ensimmäinen arvio Suomen alkuvuoden talouskasvusta.

Lisää osviittaa saadaan kahden viikon päästä, kun Tilastokeskus julkistaa tarkempia tietoja ensimmäisen vuosineljänneksen talouskehityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat