Suomen suurlähettiläs kuvailee Zelenskyin astumista Yhdysvaltain kongressiin historialliseksi: "Tunnelma tiivistyi voimakkaasti"

"Ukraina on elossa"– Zelenskyi piti puheen Yhdysvaltain kongressissa 2:47
Näin Zelenskyi puhui Yhdysvaltain kongressille.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala seurasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhetta läheltä puhujakoroketta. Näin hän kuvailee tunnelmaa kongressissa MTV:lle.

– Hänen puheensa teki ihmisiin suuren vaikutuksen. Hän puhui hyvin suoraan ja avoimesti, myös suoraan amerikkalaisille, Hautala summaa.

Zelenskyi saapui kongressin istuntosaliin suurten suosionosoitusten saattelemana. Hautala kertoo, että myös hänen puheensa keskeytettiin useamman kerran seisovilla aplodeilla.

Tunnelma kongressissa oli Zelenskyin puheen aikana kunnioittava ja kongressin reaktioista heijastui tuki sotaa käyvän maan presidentille.

– Zelenskyin tulo [saliin] aiheutti tunnelman voimakkaan tiivistymisen. Täytyy muistaa, että hän on sodan johtaja, hän johtaa maata poikkeuksellisissa olosuhteissa ja menestynyt siinä tehtävässä. Hänen uskottavuutensa, asemansa ja kiinnostavuutensa on aivan huippuluokkaa.

Puheessaan Zelenskyi painotti kongressille, että Yhdysvaltojen tarjoama apu ei ole hyväntekeväisyyttä vaan satsaus demokratiaan ja turvallisuuteen maailmanlaajuisesti.

Historiallinen vierailu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nyt ensimmäisellä ulkomaan matkallaan sodan syttymisen jälkeen. Hautala kuvailee vierailua historialliseksi.

– On hyvä huomioida, että Yhdysvallat on päättämässä uudesta, pidempiaikaisesta tukipaketista. Vierailun ajankohtaa osin selittää se, että Zelenskyi haluttiin itse paikalle rakentamaan tukea tälle pidempiaikaiselle tuelle. On selvää, että sota tulee jatkumaan pitkään ja se tulee vaatimaan voimakkaita panostuksia myös tulevaisuudessa.

Katso Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautalan haastattelu alla kokonaisuudessaan.

Zelenskyin puhe teki vaikutuksen USA:n kongressiin – paikalla ollut Suomen Washingtonin-suurlähettiläs kommentoi puhetta MTV:lle 3:51

Puheen päätteeksi Zelenskyi lahjoitti kongressille Bahmutista tuodun Ukrainan lipun, jossa oli ukrainalaissotilaiden nimikirjoituksia. Puhemies Nancy Pelosi antoi vuorostaan Zelenskyille kongressirakennuksen salossa liehuneen lipun.

Hautala analysoi tilanteen symboliikkaa:

– Tietysti lippujen vaihto ja etenkin rintamalta tuodun lipun antaminen kongressille on voimakas symbolinen ele, jolla Ukraina osoitti Yhdysvalloille kiitollisuuttaan ja toisaalta myös odotuksia, että niin tämä kongressi kuin hetken päästä virkaan astuva uusi kongressi, jatkaa Ukrainan tukemista. Tämä oli paitsi kiitos, myös varmasti vetoomus, että tuki jatkuu vähintään entisellä tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat