Suomen suurlähettiläs kertoo Afganistanista evakuoiduista: Määrä yllätti meidät – he ovat väsyneitä, mutta helpottuneita

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs kertoo, minkälainen tilanne Kabulin lentokentän ulkopuolella vallitsee –"Tilanne on parantunut viikonlopusta" 0:54
Miten Afganistanin evakuointioperaatio on edennyt? Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Pekka Kosonen kertoo.

Suomeen saapuneet evakuoidut ovat suurlähettilään mukaan ymmärrettävästi väsyneitä, mutta helpottuneita.

Suomeen saapui aamulla 102 Afganistanista evakuoitua henkilöä. Heistä suurin osa on Suomen kansalaisia tai Suomen suurlähetystölle työskennelleitä henkilöitä.

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Pekka Kosonen on henkilökohtaisesti ollut mukana evakuointien järjestämisessä ja tavannut Suomeen jo saapuneita evakuoituja.

– Määrä yllätti meidät. Heitä, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen aikaisemmin oli aluksi oli vain kymmenkunta, mutta kun tilanne tuli päälle, heitä olikin huomattava määrä, Kosonen kertoo MTV:lle.

Juttu jatkuu linkin jälkeen.

"Tilanne oli kaoottinen"

Suomalaisia ei ole jäänyt lentokentälle Kososen tietojen mukaan. Kaikki suurlähetystön listalla olevat on Kososen tietojen mukaan saatu evakuointilennoille mukaan, mutta Afganistanissa oleskelee vielä joitakin kymmeniä Suomen kansalaisia tai oleskeluluvan omaavia.

Osa evakuoiduista oli käynyt lentokentän liepeillä jo aiemmin, mutta heitä ei silloin ollut mahdollisuutta saada turvallisesti evakuointikoneisiin, Kosonen kertoo.

– Aluksi oli vaikeuksia, se liittyi paljolti siihen, että tilanne oli niin kaoottinen.

Tällä hetkellä evakuoinnit kuitenkin toimivat sujuvasti, sillä muutkin maat ovat saaneet tarpeeksi henkilökuntaa paikalle. Maat tekevät paljon yhteistyötä keskenään.

Kososen mukaan väkijoukkoja lentokentän muurien liepeillä olisi pitänyt pystyä hallitsemaan paremmin. Tilanne on kuitenkin viime päivinä parantunut, eikä tilanne ole niin kaoottinen kuin viikonloppuna.

Edelleen Afganistanissa on Suomelle työskennelleitä henkilöitä, joita ei aiota evakuoida Suomeen. Kososen mukaan valtioneuvoston asettama 170 henkilön kiintiö on kuitenkin se, minkä mukaan toimitaan.

– Tämä on valitettavaa, mutta tällä hetkellä tilanne on se, etteivät he kuulu tähän meidän kiintiöön.

– Olemme aidosti huolissamme myös heidän turvallisuudestaan.

Evakuoidut voivat hyvin

Kosonen oli tänään lentokentällä vastassa evakuoituja henkilöitä. Lentokentällä oli myös lääkintähenkilökuntaa vastaanottamassa heitä.

Evakuoitujen keskuudessa tunnelma oli väsynyt, mutta rauhallinen. He ovat kiitollisia siitä, että operaatio on ohi ja he ovat nyt päässeet Suomeen, Kosonen kuvailee.

– Helpottuneisuuden tunne oli se päällimmäinen.

Evakuoidaanko suurlähetystöjen henkivartijat Afganistanista ja mitkä ovat uusimmat tiedot operaatiosta? Suurlähettiläs vastaa 12:40
Katso Suomen suurlähettilään haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat