Mainos

Suomen suurin puurakennus valmistuu Joensuuhun

Puu on tulossa hovikelpoiseksi materiaaliksi myös massiivisissa rakennuskohteissa. Joensuuhun valmistunut Suomen suurin puurakennus, Joensuu Areena, on rakennettu uudella tekniikalla kiristyneiden rakentamismääräysten mukaan.

Joensuu Areenaa viimeistellään parhaillaan avauskuntoon. Rakennusmiehet ovat lähdössä ja muusikot ja urheilijat saapumassa heidän tilalleen. Ensimmäisenä hallissa esiintyy Pohjois-Karjalan oma tyttö Katri Helena parin viikon kuluttua.

Kokonaan puusta rakennettu monitoimihalli on poikkeuksellisen kaunis. Erikoinen on myös rakennustekniikka, jota Suomessa ei ole aikaisemmin käytetty.

- Vaarnatappiliitos ja erityisesti keskellä oleva veneratkaisu, jolla halli on saatu muotoonsa ja rakennettua kokoon on erityisen ainutlaatuinen, kertoo Joensuu Areenan hallijohtaja Esa Moisio.

Massiivinen koko, rakennusvuoteen osuneet hankalat sääolot ja puun käyttäytyminen pitivät rakentajat hereillä koko projektin ajan. Puurakentamisesta opittiin runsaasti uutta.

- Puu käyttäytyyy täysin eri tavalla rakentamisessa kuin vaikkapa betoni tai teräs. Ja kun rakennusta ruvetaan lämmittämään, on ilman suhteellista kosteutta ja lämpötiloja seurattava tarkkaan, jottei puu kuivuisi liian nopeasti, työmaapäällikkö Erkki Nordström YIT:ltä kertoo.

Joensuu Areenan rakentajat joutuivat tahtomattaan kiusalliseen tilanteeseen, kun hallien katot sortuivat Jyväskylässä ja parilla muullakin paikkakunnalla juuri kun työt täällä oli saatu vauhtiin. Moni hallissa käynyt on epäillyt kestävätkö surullisen kuuluisat vaarnatapit ja pysyykö katto paikallaan.

- Liitoksia koevedettiin VTT:llä. Tutkimusten jäökeen huomattiin, että on syytä vahvistaa muutamia liitoksia työmaapäällikkö Nordström kertoo.

Areenan rakentamiseen upposi 15 hehtaaria tukkimetsää. Sisään mahtuisi 30 kerrostaloa. Kaupungin omistama puuhalli maksaa 13 miljoonaa euroa.

Onnettomuustutkintakeskus valmistelee parhaillaan omia suosituksiaan rakentamismääräysten muuttamiseksi Botnian ja Jyväskylän halliturmien loppuraporttien yhteydessä. Botnian onnettomuutta koskeva raportti on juuri valmistunut. Suositukset julkistetaan Jyväskylän raportin yhteydessä keväällä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.