Suomen "sulku" ei ole mitään verrattuna Euroopan lockdowneihin – ranskalaiset pelkäävät 55 kauhun päivän toteutumista uudelleen

8:52
Maailmanselittäjät: Näillä keinoin Eurooppa torjuu koronaa

Suomessa 8.3. alkava ”koronasulku” ei ole mitään verrattuna eurooppalaisten maiden toimiin, arvioivat Maailmanselittäjät -keskustelijat.

Tänä aamuna maailman tapahtumia saapuivat perkaamaan pitkän linjan entinen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö, MTV:n ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen sekä Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Petäistö kertoo, että Ranskassa pelko uudesta, todella tiukasta lockdownista on vaikuttanut vallassa olevan presidentti Emmanuel Macronin suosioon.

– Siellä on pelätty ihan hirveästi, että tulisi uusi lockdown. Viime kevään 55 päivän lockdownista jäi niin hirveät traumat. Tuon ajan ihmiset joutuivat olemaan sisällä koko ajan, Petäistö kertoo.

Saksassa tiukempi linja

Esimerkiksi Pariisissa asunnot ovat pieniä, joten ihmisillä oli tukavat oltavat kotonaan. Uuden täyssulun toteutuminen vaikuttaa ainakin tällä hetkellä väistyneen. Koko Ranskassa on kuitenkin voimassa ulkonaliikkumiskielto iltakuudesta eteenpäin, lisäksi osassa maata on toteutettu sulkutoimia viikonloppuisin.

– Ranskassa nuoret ovat tosi tyytyväisiä, ettei lockdownia tule. Macronin kannatus lähti nousuun, kun ei tule lockdownia.

Petäistön mukaan puolestaan Saksassa on ollut tiukan linjan politiikka koronaa kohtaan koko ajan, mutta se ei ole vaikuttanut Merkelin kansansuosioon.

Heikki Aittokosken mukaan Suomen ja Saksan koronatilanne on tällä hetkellä suhteellisen samoissa luokissa. Erona on kuitenkin se, että Saksassa tiukat rajoitustoimet ovat olleet pidempään käytössä, mutta Suomessa niihin aletaan vasta siirtyä.

Suomi Euroopan erikoisuutena

Janne Puumalainen nostaa esiin Suomen erityispiirteen tämänhetkisissä tartuntaluvuissa. Suomessa niin sanottu meneillään oleva kolmas aalto on korkeampi kuin toinen aalto. Toisin on ollut pääpiirteittäin muualla Euroopassa.

– Monessa paikassa tartuntaluvut olivat valtavan korkealla joulukuussa ja tammikuun alussa, mutta lukemat ovat lähteneet alas.

Suomessa puolestaan lukemat nousevat, ja viime viikolla koronatartuntoja oli jopa yli 700 päivässä. Suomessa alkaakin 8.3. ”sulku”, jonka toivotaan auttavan koronatilanteeseen.

– Suomalaisten kannattaa ottaa motivaatiota rajoitusten noudattamiseen, sillä jos tartuntaluvut saadaan painettua alas näillä, ei oltaisi eurooppalaisella sulkulinjalla, Puumalainen sanoo viitaten Euroopassa nähtyihin tiukkoihin rajoitustoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja