Suomen sprinttihiihto kriisissä, Jari Isometsältä suora vaatimus Hiihtoliitolle – "Nyt on paniikkinappula pohjassa"

Maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä: Suomeen perustettava sprinttimaajoukkueet 9:03
Jari Isometsä kommentoi perjantain Huomenta Suomessa MM-kisojen avauspäivän suomalaissuorituksia ja ennakoi viikonlopun mitalimahdollisuuksia.

Hiihtoliiton on perustettava maastohiihdon sprinttimaajoukkueet Suomeen, alleviivaa MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä. 

Seefeldin MM-hiihtojen avausmatkan, vapaan sprinttien tuloslistat olivat suomalaisittain melko apeata luettavaa. Naisten puolella koko nelikko – Katri Lylynperä, Anne KyllönenLaura Mononen ja Anita Korva – karsiutui erävaiheesta

– Ei ollut oikeastaan pikkupettymys, vaan oli iso pettymys. Arvokisoissa huippumaat saavat laittaa lähtöviivalle vain neljä hiihtäjää, joten aika-ajoista läpi selviäminen on huomattavasti helpompaa kuin maailmancupissa, Isometsä summasi Huomenta Suomessa perjantaina. 

Miesten puolella suurin menestystoivo Ristomatti Hakola jäi niukasti ulos välieristä, kuten myös Joni Mäki

Suomi on saavuttanut vuodesta 2001 lähtien hiihdetyissä arvokisasprinteissä yhteensä neljä mitalia, joista viimeisin on kymmenen vuoden takaa. Viime vuosina maailmancup-menestys on ollut lähinnä Hakolan ja Krista Pärmäkosken harteilla, ja menestyskäyrä osoittaa yleisellä tasolla selvästi alas päin. 

Jari Isometsä, mistä tämä johtuu?

– Eihän me harjoitella sprinttiä. Eihän meillä ole sprinttimaajoukkuetta. Suomi on varmasti huippumaista ainoita, jolla ei ole sprinttimaajoukkuetta. Naisissa sitä ei ole ollut koskaan, miehissä on joskus ollut.

– Hiihtoliitto on kertonut julkisesti, että talous on kunnossa ja sponsoreita tulee ihan mukavasti, niin nyt pitää äkkiä perustaa sprinttimaajoukkue sekä naisille että miehille. Sitä kautta voi kasvattaa nuoria, hyviä hiihtäjiä sinne. Antaa tavallaan signaali siitä, että sprinttiinkin voi erikoistua, "meillä on teille täällä maajoukkue, joka takaa hienot harjoitusolosuhteet", Isometsä näkee. 

Sprintin ja vapaan hiihtotavan jalansija maailmancupissa on vahvistunut ja vahvistuu jatkuvasti. 

– Ennemmin poistuu perinteinen hiihtotapa kuin sprintti. Se on tullut jäädäkseen. Siihen olisi pitänyt reagoida jo kymmenen vuotta sitten, mutta me suomalaiset reagoimme hieman myöhässä. Nyt on paniikkinappula pohjassa. Eiliset tulokset kertovat siitä, että alkaa olla kiire, Isometsä summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat