Mainos

Suomen sijoituksen heikkeneminen korruptiolistalla ei yllätä – "populistien nousu varoittava signaali"

Suomessa on kolmanneksi vähinen korruptiota maailmassa, ilmenee kertoo korruptionvastaisen Transparency Internationalin vuosiraportista. Suomen sijoitus heikentyi edellisvuotisesta yhdellä sijalla.

Korruptioindeksi kertoo, että maailman vähiten korruptoitunut maa on nyt Tanska. Kakkoseksi rankattiin Uusi-Seelanti.

Transparency Internationalin puheenjohtaja Jose Ugazi varoittaa, että populististen liikkeiden nousu on varoittava signaali. Hänen mukaansa vain sananvapaus, poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyys ja vahvat demokraattiset instituutiot takaavat kansalaisyhteiskunnan ja median kyvyn pitää valtaapitävät tilivelvollisina.

Alhaisen korruption maille on tyypillistä hallinnon avoimuus, laaja lehdistönvapaus sekä riippumattomat tuomioistuimet.

Transparency International Suomen puheenjohtaja Tommi Niinimäki sanoo, että Suomen sijoituksen putoaminen yhdellä ei yllätä häntä.

– Esimerkiksi virkarikosepäilyt ovat kasvaneet viime vuosien aikana (Suomessa) tasaisesti. Myös mediassa esillä olleet laajat korruptioon liittyvät skandaalit ovat varmasti vaikuttaneet sijoituksen tippumiseen, hän arvioi tiedotteessa.

– Viimeisimpien tutkimusten mukaan noin joka toinen korruptiotapaus tapahtuu nykyisin yritysten sisällä tai yritysten välisessä toiminnassa. Tärkeää on siis myös omistajatietojen läpinäkyvyyden edistäminen, muistuttaa Niinimäki.

Vuotuinen korruptiotutkimus tehdään asiantuntija-arvioiden perusteella ja siinä tarkastellaan vain julkista sektoria.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.