Suomen raukkamaisia tekoja paheksutaan Irakissa asti – "Islamilaisissa maissa on hyvin tiukka rikoslaki: Raiskaaja teloitetaan heti, se on fakta!"

Liittyvätkö raiskaukset uskontoon tai kulttuuriin? 7:45

Oulun ja Helsingin lapsiraiskaustapaukset ovat järkyttäneet laajalti Suomea. Samalla kun tapausten tutkinta etenee, saattaa uusia tapauksia yhä tulla julkisuuteen. Mikä selittää irakilaistaustaisten yliedustusta raiskaustilastoissa?

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut kulttuuri- ja poliittisen maantieteen tutkija Alan Salehzadeh ajatushautomo Menattosta sanoo, että useimmissa islamilaisissa maissa on hyvin tiukka rikoslaki. Hänen mukaansa tuomiona raiskauksesta on yleensä kuolema.

– Tällaiset ovat esimerkiksi Irakissa sataprosenttisesti kiellettyjä. Raiskaaja teloitetaan heti, se on fakta!

Miksi tällaisia tekoja sitten tapahtuu? Salahzadeh sanoo, että seksuaalirikokset ovat samanlaisia eri puolilla.

– Kaikkialla on ollut tämänkaltaisia tekoja. Jotkut ihmiset eivät mieti tekojaan. He tekevät, mitä tekevät. Sivistynyt ihminen ei koskaan tapa tai raiskaa. Raiskaajat ovat alamaailmaa, Salahzadeh sanoo.

Salahzadeh sanoo olevansa järkyttynyt Oulun ja Helsingin tapauksista. Hän kertoo, että Suomen raiskaustapauksia on seurattu Pohjois-Irakin ja ulkoiranilaisissa medioissa.

– Nämä ovat hirveitä ja raukkamaisia tekoja. Olen seurannut some-keskustelua ja medioita erityisesti Irakissa ja Iranissa. Kaikki paheksuvat tällaista. Heidän mielestään Suomeen tulleiden ei pitäisi luoda turvattomuutta Suomessa.

Sota tuhosi koulutuksen ja kasvatuksen

Irakilaisten yliedustukselle raiskaustilastoissa on Salahzadehin mukaan useita syitä. Vuosia jatkunut sota on aiheuttanut sen, että lukuisat nuoret eivät ole koskaan eläneet normaalia elämää, kuten olleet koulussa.

– Asiaa täytyy tutkia, se on vähän vaikea kysymys. Asiaan vaikuttavat varmasti sodat ja konfliktit Irakissa, ihmiset eivät ole käyneet ollenkaan koulussa tai saaneet tavallista kasvatusta kotona.

Islamilaisissa maissa naista saatetaan syyttää siitä, että hän tulee raiskatuksi. Salehzadehin mukaan tämä on lähinnä yhteiskuntaluokkiin liittyvä kysymys.

Me too kampanja -kouluihinkin?

– Sitäkin tapahtuu. Sivistymättömien ihmisten keskuudessa nainen on aina syyllinen. Tämä ei kuitenkaan ole niin yleistä. Pienissä kylissä yleensä rangaistaan naista, että miksi olet houkutellut miestä. Yleensä puolustetaan naista ja raiskanneelle miehelle kostetaan.

Salahzadehlla on useita keinoja raiskausten ennaltaehkäisemiseen.

– Ensinnäkin muita kulttuureja ja uskontoja ei pitäisi mustamaalata. Olisi hyvä aloittaa Me too -kampanja kouluissakin. Nuoret tytöt ja pojatkin voisivat sanoa ääneen, mitä heille tapahtuu. Lisäksi lainsäädäntöä pitäisi tiukentaa. Tämänkaltaisten ihmisten ei pitäisi saada helposti kansalaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat