Suomen Pankki näkee maailmantaloudessa uusia huolia – ennustaa silti kasvua

Suomen Pankin pääjohtaja kiittelee kilpailukykysopimusta 1:39

Suomen Pankki näkee maailmantaloudessa uusia huolia, vaikka luottamus onkin vahvistunut ja ilmassa on tällä hetkellä suotuisia merkkejä. Yksi kysymysmerkki ovat Yhdysvaltojen uuden hallinnon toimet. 

Suomen Pankin ennusteessa maailmantalouden kasvu voimistuu viime vuodesta ja jatkuu runsaan kolmen prosentin vauhtia tänä ja kahtena seuraavana vuonna. 

Maailmantalouden kohenemista hillitsee kuitenkin ensi vuodesta alkaen Kiinan talouskehityksen hidastuminen. Suomen Pankin mukaan Kiinan kasvu hidastuu, kun se muuttuu rakenteeltaan investointipainotteisesta kulutusvetoiseksi, eikä kasvua ylläpidetä aikaisemmassa määrin lisävelalla. 

Myös Yhdysvaltojen uuden hallinnon toimet voivat heikentää maailmantalouden ja -kaupan kasvua, jos protektionistiset toimet lisääntyvät. 

Yhdysvaltojen talouden odotetaan kasvavan vuosina 2017-2019 runsaan kahden prosentin vauhtia. Kasvu voi olla ennustettua nopeampaa, jos uuden hallinnon odotetut kasvua vahvistavat toimet toteutuvat täysimääräisesti. 

Liikanen ennakoi Brexitistä tuskaista prosessia 

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo Britannian EU-eron olevan takaisku EU:lle ja Euroopalle, mutta ennen kaikkea Britannialle itselleen. 

– Se on iso asia ja pettymys, mutta tästä mennään eteenpäin, Liikanen sanoi esitellessään euroalueen talousnäkymiä. 

Hänen mukaansa brexit mahdollistaa heikomman talouskehityksen kuin tämänhetkisissä ennusteissa, mutta sen määrällistä vaikutusta on vaikea arvioida. 

Liikanen arvioi, että Britannian nyt alkaneesta eroprosessista tulee vaikea. 

– Vaikka kaikilla osapuolilla olisi hyvä tahto, niin siitä tulee vaikeaa, koska kaikkien pitää se lopulta hyväksyä. 

Vienti saa vauhtia 

Suomen Pankki arvioi EKP:n rahapolitiikan pysyvän vielä jonkin aikaa kevyenä, mistä Suomi hyötyy muiden euromaiden lailla. 

Suomen vienti saa vauhtia euroalueen sekä maailmantalouden kasvusta ja kasvun rakenne muuttuu monipuolisemmaksi. 

Suomen talouskasvu jatkuu kuitenkin hitaampana kuin finanssikriisiä edeltäneinä aikoina. 

Lue myös:

    Uusimmat