OP: Talous kehittyy vielä tänä vuonna mukavasti, mutta ensi vuonna rysähtää

Talouskasvu hiipumassa - millä eväin ensi vuoteen? 17:18
Talouskasvu hiipumassa – millä eväin vuoteen 2019?

OP ennustaa, että Suomen talouskasvu supistuu ensi vuonna 0,8 prosenttiin tämän vuoden mukavan 1,6 prosentin jälkeen. Pankin pääekonomisti Reijo Heiskanen varoittaa kitukasvuisuuden jäävän pitkäaikaiseksi ilmiöksi.

–  Suomen talouden kokonaiskuva vuonna 2020 voi vaikuttaa heikolta, mutta kylmä tosiasia on, että samanlaisia lukuja voidaan odottaa ensi vuosikymmenellä keskimäärinkin, Heiskanen arvioi.

Ensi vuoden talouskuva ei ole hänen mukaansa dramaattisen huono, vaan pikemminkin sitä todellisuutta, jonka mukaan tulevat talouspoliittiset toimetkin on viritettävä.

Suomen kohtalo on tyly 

Suomen talouskasvun heikentyminen ensi vuonna tulee pitkälti maailmankaupan kasvun romahtamisesta. OP ennustaa, että maailmankaupan kasvu putoaa tämän vuoden 2,0 prosentista 0,5 prosenttiin.

Maailmankauppa on kasvanut finanssikriisin jälkeen keskimäärin kolmen prosentin vauhtia. Viime vuonna maailmankauppa kasvoi 3,7 prosenttia. Syöksy kahdessa vuodessa on jyrkkä.

–  Suomelle maailmankaupan hidastuminen on huono uutinen, kun kilpailukyvyn kohenemisesta tullut vetoapukin on hiipunut. Tänä vuonna vienti vielä kasvaa kohtalaisesti muun muassa laivatoimitusten turvin, mutta vuonna 2020 viennin kasvu on jäämässä vähäiseksi, Heiskanen ennakoi.

Jonkinlaista tukea Suomen vienti saa euroalueelta, jossa talouskasvu piristyy ennusteen mukaan Saksan vedolla 1,5 prosenttiin viime vuoden lopun vaisuista lukemista. Ensi vuonnakin euroalue pitää suhteellisen hyvin pintansa, sillä talouskasvu hidastuu maltillisesti 1,3 prosenttiin.

Tulossa korkojen lievä nousu

OP odottaa, että Euroopan keskuspankki normalisoi rahapolitiikkaansa pienin askelin, vaikka suhdannetilanne heikkenee. EKP lopetti vuodenvaihteessa joukkovelkakirjojen osto-ohjelmansa, mutta on pitänyt ohjauskorkonsa nollassa.

–  EKP on normalisoinut politiikkaansa hyvin varovaisesti. Vaikka suhdannetilanne heikkenee, on syytä pyrkiä normalisoimaan politiikkaa. Markkinoiden odotukset lievästä korkojen noususta lähivuosina ovat perusteltuja, Heiskanen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat