Suomen Pankki kehottaa varautumaan käteisellä: Joku saattaa haluta häiritä maksujärjestelmiä – ongelmat voisivat kestää jopa viikkoja

Suomalaisia kannustetaan varautumaan käteisellä – näin pitkiä korttimaksujen katkoja pahimmillaan luvassa 1:47
Suomalaisia kannustetaan varautumaan käteisellä. Tällaisia maksujärjestelmien häiriöt voisivat pahimmillaan olla.

Suomen Pankin asiantuntija kannustaa suomalaisia kerämään "maksamisen kotivaraa".

Suomalaisista yhä harvempi käyttää käteistä rahaa. Suomen Pankin tänä vuonna tekemässä kyselytutkimuksessa vain seitsemän prosenttia kertoi maksavansa pääsääntöisesti käteisellä.

Nyt on kuitenkin huono aika luopua käteisestä kokonaan, varoittaa Suomen Pankin maksujärjestelmät-osaston päällikkö Päivi Heikkinen.

– Useampi maksamisen tapa tuo resilienssiä. Jos jokin yksittäinen maksamisen tapa ei joskus toimisikaan, sitten meillä on jotain muita maksamisen tapoja käytettävissämme. Käteinen toimii tässä vielä erittäin tärkeässä roolissa, Heikkinen selittää.

Heikkisen mukaan nyt joudutaan varautumaan siihen, että joku tarkoituksella haluaisi häiritä suomalaista yhteiskuntaa ja sen kriittistä infrastruktuuria, esimerkiksi juuri maksujärjestelmiä. 

– Siitäkin syystä maksamisen pieni kotivara olisi hyvä olla.

Käteisen varaaminen kotiin voi olla hyvä idea, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat. Silloin voidaan Heikkisen mukaan puhua jopa viikkojen katkosta maksujärjestelmien toimivuudessa.

– En halua maalata piruja seinälle, mutta nyt puhutaan vakavammista häiriöistä kuin mitä aiemmin on otettu esille maksamisessa.

Katso yllä olevalta videolta, mitä suomalaisille maksujärjestelmille voisi pahimmillaan tapahtua. Alla olevalta videolta voit katsoa koko Päivi Heikkisen haastattelun Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Käteisen käyttö hiipuu – mutta mitä tapahtuu ostamiselle, jos sähköt katkeavat, eivätkä kortit toimi? 9:54
Käteisen käyttö hiipuu, mutta mitä tapahtuu ostamiselle, jos sähköt katkeavat eivätkä kortit toimi?

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat