Suomen Pankki: Kaupat eivät voi kieltäytyä käteisestä koronan perusteella – näin pitkään virus selviää setelin tai kolikon pinnalla

Katoaako käteinen 7:40
Katoaako käteinen, kysyttiin Huomenta Suomen lähetyksessä jo vuonna 2018.

Yritykset eivät voi kieltäytyä käteisen käytöstä koronan perusteella, kertoo Suomen Pankin rahahuollon asiantuntija Anja Harju blogissaan.

Hän kertoo Suomen Pankin saaneen useita kyselyitä tilanteista, joissa käteistä ei ole koronan varjolla hyväksytty maksuvälineeksi.

– Vaikka kauppiaalla on Suomessa sopimusvapauden perusteella oikeus valita hyväksymänsä maksuvälineet, niin koronan käyttö perusteena käteismaksusta kieltäytymiselle ei ole enää perusteltua, Harju toteaa.

Hän korostaa käteisellä olevan yhä käyttäjäkuntansa. Käteisestä kieltäytymisen sijaan Harju kehottaa panostamaan käsihygieniaan ja turvaväleihin.

– Suomi on sähköisen maksamisen etulinjassa, mutta pidetään silti huoli myös heistä, joille sähköinen maksaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Euroopan keskuspankki: Käteinen ei koronaa juuri levitä

Blogissaan Harju referoi Euroopan keskuspankin tutkimusta, jonka mukaan käteisen käyttö ei ole merkittävä riski tai merkittävä viruksen levittäjä. Siinä selvitettiin, kuinka kauan virus selviää kullakin pinnalla siihen asti, että virus ei ole enää havaittavissa.

Laboratorio-olosuhteissa suurina annoksina pinnoille siirretty virus säilyi seteleissä ja kolikoissa noin 30 minuutista useaan päivään. Seteleissä virus säilyi pidempään, kolikoilla lyhyemmän ajan. Kolikoissa käytetty kupari on antimikrobista ja vaikuttaa siksi viruksen säilymiseen. Ensimmäisten tuntien aikana virus väheni seteleistä ja kolikoista 10–100 kertaa nopeammin kuin ruostumattomalta teräspinnalta.

– Esineen tai setelin pinnalla oleva tartuttamiskykyinen virus vaatii kuitenkin vielä pääsyn limakalvolle aiheuttaakseen tartunnan. Jo muiden pintojen osalta on todettu, että ne eivät levitä virusta, ellei niille ole aivan hiljattain päässyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Lisäksi on huomattu että paperin huokoinen pinta toimii huonosti viruksen levittäjänä, Harju kirjoittaa.

– EKP:n tutkimuksen mukaan seteleistä ja kolikoista sormiin siirtyvä viruksen määrä on niin pieni, että se ei riitä aiheuttamaan tartuntaa.

Näin pitkään koronavirus oli havaittavissa käteisestä:

  • 10 euron setelissä 72 tunnin jälkeen
  • 1 euron pinnalla 24 tunnin jälkeen
  • 10 sentin pinnalla 6 tuntia
  • 5 sentin pinnalla 30 minuuttia.


Lue myös:

    Uusimmat