Suomen jalkapallosensaation kynnykselle jo 35 vuotta sitten vienyt Martti Kuusela antaa kuuman vinkin Huuhkajille – "Ajattelin, että pitääkö soittaa"

8:42
Martti Kuusela teki merkittävän huomion Huuhkajien avausvastustajasta, suosittelee Markku Kanervalle pelitaktiikkaa: "Saadaan Tanskan peli rikki"

Suomi aloittaa jalkapallon miesten EM-turnauksen lauantaina Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. Joukkueen ensimmäinen esiintyminen arvoturnauksessa on historiallinen tapahtuma. Kuitenkin jo 45 vuotta sitten Suomi oli Martti Kuuselan johdolla vain yhden voiton päässä paikasta MM-turnauksessa.

Suomi varmisti EM-kisapaikkansa vuoden 2019 marraskuussa, kun Liechtenstein kaatui Helsingissä maalein 3–0, ja kauan odotettu saavutus hullaannutti jalkapallokansan.

Suurempi sensaatio suomalaisessa jalkapallossa oli kuitenkin varsin lähellä jo 35 vuotta sitten. Tuolloin Suomi kamppaili paikasta vuoden 1986 Meksikon MM-turnaukseen, mutta jäi lopulta kahden pisteen päähän.

– Voitto, mikä piti tulla – ei kannata selitellä – mutta se oli lähellä tulla, Suomea luotsannut Martti Kuusela kertoi MTV:n Uutisaamussa.

Nyt 45 vuotta myöhemmin Kuusela odottaa innoissaan EM-turnausta. Korona muutti kisasuunnitelmat, mutta intohimoinen jalkapallomies aikoo seurata pelejä tiiviisti.

– Jos koronaa ei olisi, olisin ollut jonkinnäköisissä työtehtävissä Kööpenhaminassa. Olisi ollut hienoa palata sinne. Se oli minun kotikenttäni kauan sitten, kun valmensin siellä. Kotona katson ilman muuta ja katson tietysti kaikki matsit, Kuusela sanoo.

– Tämä on todella juhlaa – sitä ei voi oikein sanoa – olen varmaan 75 vuotta odottanut tätä. Kyllä tämä hienoa on, 75-vuotias Kuusela toteaa.

Itseluottamus vie tuloksiin

Kuusela näkee Suomen miesten jalkapalloilun nousun takana monia syitä. Hän ei kuitenkaan halua vertailla eri aikakausien joukkueita keskenään. Totuus kuitenkin on se, että nykyjoukkueesta suurin osa pelaa ammatikseen ulkomailla. Asia oli toisenlainen Kuuselan päävalmentajakaudella.

– Lähes koko joukkue pelaa ulkomailla, samat pelaajat ovat siellä vastassa kuin maaotteluissakin. He tietävät, että saman tasoisia ihmisiä siellä on.

Toisena nousun syynä jalkapalloprofessori näkee suomalaisen valmennuksen kehittymisen.

– Nyt vaan valmentajia ulkomaille hakemaan oppia, ja kehitytään edelleen. Nyt on tärkeää, että pystytään pitämään tämä taso.

Kolmantena, mutta kenties tärkeimpänä seikkana esiin nousee onnistumisten kautta kasvanut itseluottamus.

– Nyt kun olen kuunnellut haastatteluita, nämä pelaajat luottavat itseensä. Se ei ole itsekehua tai ylimielistä, vaan he todella uskovat siihen, että he voivat pärjätä. Kehityksen ja itseluottamuksen kautta tulee hyviä tuloksia.

Kuuma vinkki avausotteluun

Suomi avaa kisat lauantaina Tanskaa vastaan. Kuusela sanoo pitäneensä Tanskaa mahdottomana voitettavana, mutta muuttaneensa näkemystään nähtyään joukkueen harjoituspelin Saksaa vastaan. Saksalaisten käyttämää taktiikkaa Kuusela suosittelee myös Suomelle.

– Prässäsivät ylhäältä pois. 60 minuuttiin Tanska ei saanut koskea koko palloon. Ajattelin, että pitääkö Rivelle (päävalmentaja Markku Kanerva) soittaa, että ottakaa nyt ylhäältä vähän, että saadaan Tanskan peli rikki.

Uutisaamun haastattelussa Kuusela arvioi myös, mikä joukkue lähtee turnaukseen ennakkosuosikkina. Voit katsoa Kuuselan koko haastattelun pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja