Suomen hiihto on luisumassa kriisiin – Jari Isometsä lyttää tylysti yhden osa-alueen: ”Ihan lastenkengissä”

Jari Isometsä lausui painavia sanoja Suomen maastohiihdon tilasta.

Suomalaishiihtäjillä oli Planican MM-kisoista tuomisina vain yksi mitali. Suomen hiihtäjien huippu on kapea, ja nuorten nostaminen kansainväliselle huipputasolle tuntuu takkuavan. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä listaa syyt, miksi Suomessa ollaan jäämässä muista huippumaista jälkeen.

Suomen saalis oli hiihdon MM-kisoista ainoastaan yksi vaivainen mitali, kun aikaisempina vuosina on totuttu muhkeampaan saaliiseen. Tänä vuonna venäläiset eivät olleet mukana, mutta silti suomalaiset eivät pärjänneet.

– Sehän ei ole kauhean hyvä suoritus, kun viime vuoden olympialaisissa otettiin kuusi mitalia, Isometsä sanoo.

Vielä toistaiseksi tilanne on ollut suhteellisen hyvä, kun sekä miesten että naisten puolella on taisteltu mitaleista. Iivo ja Kerttu Niskasen sekä Krista Pärmäkosken takana oleva suomalaishiihtäjien joukko on kuitenkin melko kaukana kansainvälisestä kärjestä.

– Heidän takanaan on paljon lupaavaa hyvää ainesta tulossa, mutta ei vielä mitaliainesta. Siihen menee vielä muutama vuosi, ja meidän pitää olla kärsivällisiä.

Nuorten puolella Suomi on niittänyt menestystä. Tammikuun nuorten MM-kisoissa Suomi oli peräti mitalitaulukon toinen Norjan jälkeen. Jotta menestys saadaan realisoitua mitaleiksi myös aikuisten puolella, pitää jotain tapahtua.

Isometsän mukaan Suomessa keskitytään liikaa peruskestävyysharjoitteluun.

–Aina puhutaan peruskestävyysharjoittelusta ja sitä tehdään Suomessa todella paljon. Sillä saavutetaan menestystä tiettyyn pisteeseen saakka. Kun aikuisten sarjoissa pitäisi alkaa tekemään rajumpaa harjoittelua, siihen me emme kykene, Isometsä toteaa.

– Nämä meidän nuorten MM-kisoissa menestyneet urheilijat jäävät sille tasolle, millä ovat kaksikymppisinä, eikä kehitystä tapahdu.

Isometsän näkemys on selkeä.

– Nuorempana pitäisi pystyä tekemään kovempaa tehoharjoittelua, ettei se tule elimistölle järkytyksenä, kun tullaan aikuisten sarjoihin, konkari lataa.

Villi idea

Kun Niskaset ja Pärmäkoski lyövät tulevaisuudessa sukset naulaan, pitää lupaavia nuoria saada nostettua heidän tilalleen. Taikatemppuja ei Isometsällä ole takataskussaan, mutta hänen mukaansa Suomessa pitäisi panostaa kahteen asiaan, jotka kansainvälisessä hiihdossa valtaavat yhä suuremmin alaa.

– Luisteluhiihto on ihan lastenkengissä, emme pärjää siinä juuri ollenkaan. Samoin sprinttihiihto. Nämä ovat ne kaksi iso kehityskohdetta, Isometsä linjaa.

Kyseiset kehityskohteet ovat olleet tiedossa jo vuosia. Isometsä heittääkin ilmoille villin idean.

– Pitäisikö meidän hakea apua ulkomailta, joltakin joka oikeasti tietää? Vapaa ja sprintti tulevat kuitenkin lisääntymään. Voi olla, että perinteinen katoaa kokonaan, ja silloin me olemme lirissä.


Lue myös:

    Uusimmat