Suomen hiihtotulevaisuus huolettaa Jari Isometsää, moni osa-alue kaipaa panostusta – "Ettei käy kuten mäkihypyssä"

5:11
Suomi otti riemastuttavan pronssin naisten viestistä, mutta maajoukkueen ikärakenne ei lupaa hyvää tulevaisuudelle.

MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä on huolissaan Suomen maastohiihdon tulevaisuutta.

Suomen ykköstykkeinä kisoihin lähteneet Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat toistaiseksi olleet vaisuja Oberstdorfin MM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla. Useamman vuoden ajan Suomen mitalitoiveita harteillaan kantanut kaksikko ei ole ollut toistaiseksi edes lähellä arvokisamitalia henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Kun ykköstykit eivät ole onnistuneet odotetulla tavalla, eikä heidän takaakaan ole löytynyt kärkitason hiihtäjiä, on henkilökohtaisista arvokisamitaleista turha edes haaveilla.

– Sen takia olemme olleet pois mitalitaisteluista. Jos katsotaan historiaa taaksepäin ja otamme Kristan ja Iivon pois, montako mitalia olisi tullut? Kun syömähampaat eivät ole onnistuneet, emme ole olleet kunnolla edes kymmenen sakissa. Se on iso huoli, Isometsä harmittelee.

Varsinkin naisten maajoukkueen ikärakenne herättää suurta huolta.  

– Kun katsotaan naisten hiihtomaajoukkueen ikärakennetta, seuraavien olympialaisten jälkeen meillä on aika lailla uusi maajoukkue käsillä, Isometsä povaa.

Ongelmia on myös tekniikkapuolella. Suomalaishiihtäjät ovat olleet tunnetusti jo vuosia vahvempia perinteisellä kuin vapaalla hiihtotavalla. Isometsä painottaa, että myös luisteluhiihtoon olisi syytä panostaa.

– Meillä on ongelmia varsinkin luisteluhiihdossa. Sitä on nyt jankattu 15 vuotta. Kyllä sille pitäisi tehdä myös jotain. Jos ei omat eväät riitä, pitäisi kysyä neuvoa jostain muualta.

Juniorityö saatava kuntoon

Kärkihiihtäjien ikääntyessä olisi tärkeää, että tilalle nousisi uusia nuoria vastuunkantajia, jotka ottaisivat konkareilta menestystoiveet kannettavakseen. Isometsä toivoo, että Suomessa huolehdittaisiin nyt siitä, että nuoret urheilijat saavat oikeanlaista ohjausta.

– Nuorten valmennus on kaikkein tärkeintä. Nuorilla pitäisi olla parhaat valmentajat, koska he ohjaavat sen polun. Se on koko sen polun idea, että riittävän nuorena harjoitellaan riittävän kovaa ja oikein sekä eletään huippu-urheilijan elämää, Isometsä sanoo.

– Meidän on pakko alkaa panostaa nuoriin, ettei meille käy kuten mäkihypyssä.

Isometsä tiedostaa kuitenkin, ettei huippulahjakkuuksien löytäminen ole helppoa. Kaikki lahjakkuudet eivät pääse huipulle.

– Ihan mitalitason urheilijoiden nouseminen on vaikeampaa. Me olemme hukanneet jonkun verran lahjakkuuksia. Anita Korva ja Eveliina Piippo eivät ole enää maajoukkuetason hiihtäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja