Suomen hävittäjähankinnat herättävät kiinnostusta maailmalla – tilaisuutta aiotaan hyödyntää

2:00

Hävittäjähankinnat ovat herättäneet maailmalla kiinnostusta myös suomalaisista yrityksistä.

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Business Finlandin uusi hanke keskittyy puolustushankintojen ulkopuolelle jäävään kaupalliseen ja teolliseen yhteistyöhön hävittäjiä tarjoavien maiden, kuten Iso-Britannian, Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Ranskan kanssa. Kyseessä ei kuitenkaan ole vastakauppa.

 – Tämän hankkeen tarkoituksena tukea ja auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään tätä tilaisuutta viennin, kansainvälistymisen tai toisaalta houkutella Suomeen investointeja tai auttaa suomalaisia yrityksiä hävittäjämaiden julkisissa hankinnoissa, eli hyödyntää kaupallisesti tämä mahdollisuus, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo. 

Säätutkia maailmalle 

Yksi hankkeessa mukana olevista yrityksistä on ympäristön ja teollisuuden mittauksiin erikoistunut Vaisala. Yritystä kiinnostaa yhteistyö uusilla alueilla, joissa autot sekä ilmassa ja merellä liikkuvat alukset tarvitset entistä tarkempia säätietoja liikkuakseen itsenäisesti.

– Tämän ohjelman kautta pyrimme myymään meidän instrumentteja, erilaisia lentosääjärjestelmiä ja jopa säätutkia kohdemaiden lentokentille ja satamiin.  Tällainen isompi säätutkaprojekti, jos siihen liittyy lentosääjärjestelmiä ja pintasäähavaintojärjestelmiä, voi olla jopa 20 miljoonan euron arvoinen meille, sää- ja ympäristöliiketoiminnan kehitysjohtaja Erik Sucksdorff sanoo. 

Tavoitteena satoja miljoonia  

Yksi Suomen vetonauloista löytyy jäänmurtajaosaamisestamme, josta esimerkiksi Yhdysvalloissa on kiinnostusta. Useamman vuoden hankkeessa on jo mukana joukko yrityksiä, joilla on vahvaa vientipotentiaalia.

– Niitä yhdistää korkea osaaminen ja korkea teknologia, oli sitten kysymys esimerkiksi siviiliälyn hyödyntämisestä, meriteollisuudesta, ja terveysteollisuudesta. Satoja miljoonia tässä odotellaan, mutta aika näyttää, Häkämies sanoo. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja