Suomen ensimmäinen naispiispa vihittiin virkaansa

Helsingin tuomiokirkko oli lähes täynnä, kun Suomen luterilaisen kirkon ensimmäinen naispiispa, Irja Askola, vihittiin virkaansa aamupäivällä. Vihkimysmessun saarnassaan Helsingin uusi piispa korosti kaikille ja kaikenlaisille ihmisille kuuluvaa avaraa armoa.

Armon lisäksi ihmiset kaipaavat Askolan mukaan luottamusta ja kohtuullista elämäntapaa. Luottamusta tarvitaan niin kirkossa, lähisuhteissa kuin yhteiskunnassakin.

- Erimielisyys ei meitä tuhoa. Tuhon tie alkaa siitä, jos emme löydä puhevälejä toinen toisemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat erilaisia - mielipiteiltään, taustaltaan, elämäntavaltaan, Askola sanoi.

Kohtuullinen elämäntapa ja omastaan jakaminen ovat hänen mukaansa kaikkien uskontojen yhteinen rikkaus.

- Oman aikamme uskon testi on se, miten vakavasti ja konkreettisesti otamme tämän vastuumme, Askola lisäsi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen viittasi puheessaan siihen, että Irja Askolan vihkimyksen myötä naiseus on nyt osa sitä, miten piispan virkaa kannetaan ja hoidetaan.

- Se on tärkeä askel. Myös se on ykseyden ja yhteyden askel. Kirkon ykseys ei ole abstrakti asia, vaan se on ihmisten yhteyttä ja työ sen eteen on erottavien ja erilleen asetettavien aitojen purkamista, Mäkinen korosti.

Juhlavieraina valtiovallan ja eri kirkkojen edustajia

Helsingin tuomiokirkossa pidetty juhlamessu alkoi ristikulkueella, johon Askolan lisäksi osallistuivat muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen ja muiden hiippakuntien piispat.

Virkaan vihkimisen yhteydessä Askola sai piispan viran tunnukset: ristin, hiipan, sauvan, kaavun ja valtakirjan. Vihkimisessä arkkipiispaa avustivat Espoon piispa Mikko Heikka ja Tampereen piispa Matti Repo sekä edustajat Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Namibian luterilaisista kirkoista sekä Irlannin anglikaanikirkosta.

Avustajiin kuuluivat myös eläkkeelle jäänyt emerituspiispa Eero Huovinen, tuomiorovasti Matti Poutiainen ja teologian tohtori Pirkko Lehtiö.

Valtiovaltaa juhlamessussa edustivat presidentti Tarja Halonen ja professori Pentti Arajärvi sekä pääministeri Mari Kiviniemi. Ministereistä tilaisuuteen osallistui myös oikeusministeri Tuija Brax.

Suomen ortodoksista kirkkoa edusti puolestaan Helsingin metropoliitta Ambrosius ja katolista kirkkoa yleisvikaari Wieslaw Swiech, joka sijaisti piispa Teemu Sippoa.

(MTV3 - STT)

Katso Nina Rahkolan juttu

Lue myös:

    Uusimmat