Mainos

Suomen ehkä värikkäin diplomaatti päätti pestinsä havaijipaidassa: ”Tämän Suomi opetti minulle”

Yhdysvaltain väistyvän Suomen suurlähettilään kookas koira Deckard ei ole mikään stereotyyppinen villakoira. Eikä diplomaattiuransa tänään virallisesti päättänyt Bruce Oreck ole stereotyyppinen diplomaatti.

Sen todistaa jo Oreckin tänään pitämä viimeinen virallinen tilaisuus suurlähettiläänä, jossa hän puhui Entrepreneurs’ Organization -järjestölle.

Vieraille tarjoiltiin USA-tyyliin mm. minihampurilaisia ja Oreck saapui tilaisuuteen havaijipaidassa, farkuissa ja Converse-tennareissa lähetystökoiraksi tituleerattu Deckard uskollisesti kannoillaan.

Rennosti vieraiden kanssa jutustellut Oreck on kuuden diplomaattivuotensa aikana tullut tunnetuksi suorasanaisena, värikkäänä ja yrittäjyyteen kannustavana suurlähettiläänä.

Oreckille on pidetty läksiäisiä aiemminkin, mutta Yhdysvaltain hallintokoukerot ovat johtaneet siihen, että entinen kilpabodari jäi Suomeen muutamaksi vuodeksi aiottua pidempään.

Miltä tuntuu nyt, kun pesti alkaa ihan oikeasti olla paketissa?

– Jännittävältä, Suomessa tapahtuu niin paljon mielenkiintoisia asioita parhaillaan. Niin hienoa kuin suurlähettilään homma onkin, nyt minulla on paljon enemmän joustoa toimia yrittäjien keskuudessa, Suomessa mm. Aalto-yliopistoon luennoimaan jäävä Oreck hymyilee.

Oreck sanoo ehtineensä tehdä kuuden diplomaattivuoden aikana kaikkea: Suomen eri alueet ovat tulleet tutuiksi, kuten myös poliittiset päättäjät.

– Yksi tämän työn parhaista puolista on, että jokainen päivä on erilainen.

Oreck on puhunut suoraan Suomen ongelmista, taloudellisesta alamäestä ja asenteiden vanhoillisuudesta. Nyt hän valitsee sanansa varovaisemmin.

– En koe olevani kriittinen, kunnioitan Suomea suuresti. Mutta näen täällä mahdollisuuksia. Ja turhaudun, kun näen mahdollisuuksia, joihin suhtaudutaan sanomalla ”ei, ei, emme voi tehdä tätä, se ei ole mahdollista.” Se on täysin yrittäjän ajattelun vastaista. Yrittäjän pitäisi nähdä mahdottomuudetkin mahdollisuuksina voittoon.

Oreck kuitenkin muistuttaa, että Suomeen on kasvanut uusi sukupolvi, joka muuttaa juurtuneita, vanhanaikaisia asenteita.

Entä mitä Suomi on vuosien aikana opettanut innokkaalle bisnesmiehelle?

– Suomi on muistuttanut, kuinka tärkeää läheinen suhde luontoon on. Miten tärkeää on nauttia metsän hiljaisuudesta, saunan mukavuudesta ja hetkessä olemisesta. Se on mahtavaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.