Mainos

Suomen dekkariseura palkitsi Jari Tervon

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto on myönnetty Jari Tervolle romaanista Minun sukuni tarina. Tervo vastaanotti dekkarialan kotimaisen pääpalkinnon tänään Helsingissä.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Minun sukuni tarina on mestarillisesti juonittu rikosromaani, jossa lajityypille ominaisia hämäysstrategioita sovelletaan kotimaisessa romaanitaiteessa ennennäkemättömään potenssiin. Humoristin kieli poskellaan Tervo piikittelee dekkarin tarvetta kaiken kattavaan loppuratkaisuun, mutta ironisoi myös omaa ammattikuntaansa 1900-luvun viime hetkien todellisuudessa, kirjallisuuden, markkinavoimien ja julkisuuden symbioosissa, raati toteaa.

Tuomaristoa ilahduttaa, kuinka summanmutikka paljastuukin romaanissa täsmäsuuntaukseksi. Sen mielestä rikosromaanin lukija tulee harvoin palkituksi yhtä runsaskätisesti: sekavan tuntuisesta vyyhdestä ei tarvitse yrittää seuloa esiin yhtä tai kahta johtolangan päätä, sillä lähes poikkeuksetta eriparisetkin säikeet solmitaan kudelman paljastuessa yhteen.

Vuoden johtolanka -palkinto myönnetään edellisen vuoden merkittävästä dekkariteosta. Tunnustuksen voi saada romaanin ohella myös novelli, elokuva, kuunnelma, tv-sarja tai muu alaan liittyvä merkkiteko. Vuoden johtolanka -palkinto myönnettiin nyt 16. kerran. Tuomaristoon kuuluivat Paula Arvas, Ulla Ekman-Salokangas ja Risto Raitio.

Tänään luovutettiin myös dekkariseuran ulkomaisen käännöskirjallisuuden kunniakirja. Sen sai norjalainen Karin Fossum tähän mennessä suomennetusta tuotannostaan. Liken meillä julkaisemat teokset on ansiokkaasti suomentanut Tarja Teva.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.