Suomen deittikulttuuri on muuttunut: Seuraa etsitään avoimesti

Tinder-deittisovelluksen myötä treffailu tuntuu olevan entistä avoimempaa ja saatetaan jopa tapailla useaa henkilöä samaan aikaan. Onko suomalaisessa deittikulttuurissa havaittavissa selkeää muutosta? Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen kommentoi nykyisen deittikulttuurin muutoksia.

Yhä useammat sinkut nauttivat Tinder-nettisovelluksen avustuksesta rakkausrintamalla. Jotkut etsivät sieltä seuraa lakanoiden väliin, mutta useat etsivät sen kautta myös pysyvää kumppania. Tinderissä saatetaan keskustella lukuisten ehdokkaiden kanssa samaan aikaan ja joitakin näistä keskustelukumppaneista tulee nähtyä jopa saman päivän aikana. Onko suomalainen deittikulttuuri muuttunut erilaisten deittisovellusten takia?

– Tinderin myötä deittikulttuuri on muuttunut aktiivisemmaksi.

– Deittikulttuurista on tullut nopeatempoisempaa, sillä potentiaalisten kumppaniehdokkaiden määrä deittisovelluksissa on valtava. Kaikkiin ei voi tutustua yhtä aikaa, mutta esimerkiksi Tinderissä matcheja voi olla yhtä aikaa kymmeniä, Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen kertoo.

"Milloin on aika sopia, että pari ei treffaile enää muita?"

Jokainen tietää, että on ihanaa saada positiivista huomiota. Ei siis ihme, että osa saattaa jäädä hieman koukkuun Tinderissä saatujen matchien takia. Nurmisen mukaan tämä kuitenkin haastaa seurustelun aloitusvaiheen.

– On tärkeää kuunnella itseään ja miettiä, missä oma raja menee. Milloin on esimerkiksi aika sopia, että pari ei treffaile enää muita? Suoraan puhuminen ennaltaehkäisee kokemusta petetyksi tulemisesta, Nurminen kertoo.

Psykologin mukaan tällainen avoin deittikulttuuri kielii paljon deittailun nopeudesta ja halusta maksimoida todennäköisyys tavata mieluisa kumppani. Deittailun nopeuden lisäksi Tinderin suosioon vaikuttaa flirttailun helppous.

– Moni sinkku pelkää torjuntaa. Tinder voi helpottaa tätä pelkoa, sillä Tinderissä keskustelukaverit ovat jo ennen kontaktia klikanneet toisilleen sydäntä. Matchin syntyminen on palkitseva kokemus, ja se tekee flirttailusta helpompaa. Tinderissä flirttailu on helpompaa myös siksi, että siellä etsitään seuraa avoimesti.

Deittisovellusten myötä deittailusta on siis tullut avoimempaa ja nopeatempoisempaa, mutta Väestöliiton parisuhdetutkimusten mukaan noin kaksi kolmasosaa sekä miehistä että naisista haluaa kuitenkin mieluiten olla sitoutuneessa, uskollisessa parisuhteessa.

Oletko kiinnostunut parisuhdeasioista? Seuraa MTV Lifestyleä FacebookissaTwitterissä ja Instagramissa

Lue myös:

    Uusimmat