Suomen Ankaran suurlähetystössä tutkitaan laajaa viisumivilppiä – epäilyn mukaan turkkilaisille on myönnetty jopa satoja viisumeja väärin perustein

1:35

Rajavartiolaitos ja keskusrikospoliisi epäilevät, että Suomen Turkin suurlähetystössä Ankarassa on myönnetty turkkilaisille mahdollisesti jopa satoja viisumeja väärin perustein.

Epäiltynä on kolme lähetystön paikalta palkattua työntekijää, joista yksi on vangittuna Suomessa.

Kokonaisuutta tutkitaan törkeänä maahantulon järjestämisenä ja törkeänä virka-aseman väärinkäyttönä.

Kyse on Schengen-viisumien myöntämisestä turkkilaisille. 

– Tekemämme selvitys kohdistuu laajoihin viisumimääriin. Puhutaan ennemminkin sadoista viisumeista, joita selvitetään, sanoo tutkinnanjohtaja Antti Leskelä Suomenlahden merivartiostosta.

– Tutkinta on vielä kesken, mutta epäillään, että on saatu viisumeita antamalla vääriä tietoja esimerkiksi matkan tarkoituksesta. Määrä vahvistuu tutkinnan edetessä, yliluutantti Leskelä sanoo.

Väärin tiedoin saadulla viisumilla on sitten matkustettu Suomeen tai muualle Eurooppaan. Epäilyjen mukaan viisumeita on myönnetty henkilöille, jotka eivät olisi sellaista muuten saaneet. 

Turkkilainen ei voi matkustaa Schengen-alueelle ilman viisumia.

Kolme epäiltyä

Epäiltynä on kolme lähetystössä työskennellyttä henkilöä. Tutkinta ei halua tässä vaiheessa kertoa onko kyse suomalaisista tai ulkomaalaisista.

– Uskomme tässä vaiheessa, että tautalla on mahdollisesti järjestäytynyttä laittoman maahantulon toimintaa. Paikalta palkattujen suhde asiaan on tutkinnassa selvitettävä asia, Leskelä toteaa.

Kaikkia kolmea henkilöä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä ja kahta virkarikoksista.

Rikosepäilyt kohdistuvat "pidemmälle ajanjaksolle". Leskelä ei tätä halua täsmentää. Tutkinnan pitäisi valmistua keväällä.

Raja ja KRP takavarikoivat tutkinnan takia ulkoministeriöltä Ankaran lähetystön viisumiarkiston. Se rahdattiin Suomeen kahdessa 1400 kilon painoisessa puulaatikossa.

Takavarikkoa käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa eilen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja