Mainos

Suomelle ilahduttava lentopallon muutosuutinen: "Antaa meille hyviä mahdollisuuksia taistella olympiapaikasta"

6:12

Lentopallon karsintajärjestelmää Tokion vuoden 2020 olympialaisiin on muutettu. Tämä tuo Suomen miehille maajoukkueen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon mukaan uusia mahdollisuuksia.

Pääkuvan videolla Tuomas Sammelvuon kommentit syksyn MM-kisojen jälkeen.

– Muutos on tosi hyvä ja positiivinen. Se antaa meille hyviä mahdollisuuksia taistella olympiapaikasta ja useammat maat saavat nyt mahdollisuuden osallistua karsintaturnauksiin, Sammelvuo sanoo Lentopalloliiton tiedotteessa.

Tokion olympialaisten lentopalloturnaukseen pääsee 12 maata, joista yksi on isäntämaa Japani. Muut 11 maata pääsevät kisoihin karsintojen kautta. 

Olympiakarsinta on nyt kaksivaiheinen. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB ja Kansainvälinen olympiakomitea ovat päättäneet, että elokuussa 2019 pelataan samanaikaisesti peräti kuusi neljän joukkueen karsintaturnausta, joiden voittajat selviytyvät olympialaisiin. Maat sijoitetaan kuuteen karsintalohkoon rankinginsa perusteella ilman arvontoja.

Turnauksiin pääsee 24 maata FIVB:n 1.1.2019 virallisen rankingin mukaan. Rankingin 12. sijalla tällä hetkellä oleva Japani pääsee olympialaisiin isäntänä, joten viimeisenä mukaan pääsee rankingin 25. maa. Suomi on tällä hetkellä rankingin 18:s, mutta tämän syksyn MM-kisat eivät ole vielä rankingissa mukana. Suomi sijoittui MM-kisoissa 16:nneksi. 

Karsintojen toinen vaihe on maanosakohtainen. Jokaisen viiden maanosan karsintojen voittaja saa olympiapaikan.

Euroopan karsinnat pelataan samalla tavalla kuin vuoden 2016 olympialaisiin karsittaessa. Vuoden 2020 tammikuussa pelataan kahdeksan joukkueen turnaus, johon pääsevät ne kahdeksan Euroopan rankingin parasta maata, jotka eivät ole vielä selviytyneet Tokioon.

Suomi on tällä hetkellä Euroopan rankingissa 10:ntenä, mutta tässäkään rankingissa MM-kisat eivät ole vielä mukana.

– Ensi vuodesta tulee tosi mielenkiintoinen. Ensin on maajoukkueella tietysti tähtäimessä tammikuun EM-karsintaottelu Tanskaa vastaan ja sen voittaminen sekä pääsy toivottavasti syksyn EM-kisoihin. Alkukesästä on Kultainen Euroopan liiga ja elokuussa sitten olympiakarsinnat. Kesän suunnitelmat menevät tietysti nyt uusiksi, Sammelvuo kuvailee.

Muutos

Rio de Janeirossa vuonna 2016 kilpailtuihin olympialaisiin lentopallon karsintajärjestelmä oli erilainen. Tuolloin isäntämaa Brasilian seuraksi 12 maan joukkoon pystyi etenemään kolmea reittiä pitkin.

Ensimmäinen väylä oli Japanissa syyskuussa 2015 pelattu maailmancup, jonka kaksi parasta maata pääsivät olympialaisiin. 

Toinen tie oli voittaa oman maanosan mestaruus tai olympiakarsintaturnaus. Euroopassa pelattiin tammikuussa 2016 kahdeksan maan olympiakarsintaturnaus, jonka voittaja selvisi Rioon.

Kolmas reitti kulki maailmankarsintaturnauksien kautta. Niitä järjestettiin kaksi. 

Aasian olympiakarsintaturnaukseen osallistui Aasiasta neljä maata, Euroopasta kaksi, Pohjois- ja Väli-Amerikasta yksi ja Etelä-Amerikasta yksi. Olympialaisiin pääsivät turnauksen kolme parasta maata ja paras aasialainen joukkue.

Toisessa maailmankarsintaturnauksessa oli yksi maa Pohjois- ja Väli-Amerikasta, yksi Etelä-Amerikasta ja kaksi Afrikasta. Turnauksen voittaja lunasti olympialaisten viimeisen paikan.

Suomen lentopallomaajoukkue ei ole koskaan ollut mukana olympialaisissa. Palloilujoukkueen saaminen Tokioon on kirjattu Suomen Olympiakomitean viralliseen tavoitteeseen.

Lähde: Suomen lentopalloliitto

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja