Suomella kesti pitkään liittyä EU:n hankintasopimukseen, joka ei ministeri Pekosen mielestä ole tehokas – "Kotimainen tuotanto on tärkeämpää"

Hoivakotien asukkaiden suojaamisen tärkeyteen herättiin hitaasti 2:13
Perjantaina kerrottiin hoivakotien asukkaiden suojaamisen tärkeydestä.

Suomi liittyi jälkijunassa EU:n hankintasopimukseen, jolla yritetään saada kovassa kysynnässä olevia suojavarusteita sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Useat EU-maat pyrkivät hankkimaan koronakriisin takia tarvittavia suojavarusteita EU:n yhteishankintasopimuksen kautta. 

Myös Suomi on liittynyt mukaan hankintasopimukseen, mutta paljon myöhemmin kuin monet muut maat. Ilta-Sanomat kertoo tänään, että Suomi liittyi mukaan sopimukseen 27. maaliskuuta, mutta vasta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriössä oli valmisteltu asiaa kuukauden verran.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo tänään Twitterissä, ettei yhteishankintasopimus ole nopea reitti suojavarusteiden hankinnassa, mutta siihen on silti haluttu liittyä.

– Olen pyytänyt valmistelemaan sopimukseen liittymisen heti, kun asia on minun tietooni tullut sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden yksiköltä.

– Tietojeni mukaan EU:n yhteishankintasopimusta ei ole pidetty erityisen nopeana tai tehokkaana tapana hankkia suojavarusteita ja nyt käynnissä olevan yhteishankinnan mittakaava on jäsenmaille jyvitettynä Suomen tarpeeseen nähden pieni, Pekonen kirjoittaa.

Tavara ei ole liikkunut?

Sosiaali- ja terveysministerin näkemystä tehottomuudesta puoltaa se, että Ilta-Sanomien haastattelemien ministeriön virnahaltijoiden mukaan EU:n hankintojen kautta ei olisi vielä tavaraa saatu yhteenkään maahan.

– Suojavarusteiden riittävyyden varmistamiseksi tärkeimmät kanavat Suomelle ovat kotimainen tuotanto, Huoltovarmuuskeskuksen hankinnat, sekä kuntien, yksityisten palveluntarjoajien ja sairaanhoitopiirien omat hankinnat, Pekonen korostaa.

Suomi on kuitenkin jatkossa mukana EU:n yhteishankinnoissa, koska tarve suojavarusteille pysyy kovana.

– EU:n yhteishankintasopimukseen päätettiin liittyä, koska ennakoitiin tilanteen jatkuvan suojavarusteiden saatavuuden kannalta haastavana, jolloin kaikki luotettavat hankintakanavat on hyvä ottaa mukaan valikoimaan. Liittymisprosessi on juridisesti monimutkainen ja sen läpivieminen vaati tietyn ajan. Teemme kaiken tarvittavan suojavarusteiden riittävyyden takaamiseksi, Pekonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat