Mainos

Suomeen tarvitaan 500 saattohoitopaikkaa

Terhokodin ylilääkäri Juha Hännisen mukaan kuolevien potilaiden hoito on Suomessa lapsen kengissä. Tavoitteena olisi tarjota saattohoitoa yli kymmenelle tuhannelle kuolevalle potilaalle vuodessa.

Suomeen tarvittaisiin viisi kertaa nykyistä enemmän saattohoitopaikkoja. Myös alan lääkärikoulutusta olisi lisättävä tuntuvasti, katsoo Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen. Suomessa on arvioiden mukaan vain alle sata saattohoitopaikkaa, kun tarvetta olisi 500 paikalle. Lisäksi tarvittaisiin 200 saattohoitoon erikoistunutta kotisairaanhoitajaa.

Tavoitteena on tarjota saattohoitoa noin 12000 kuolevalle potilaalle vuodessa. Nyt saattohoitokodeissa hoidetaan vuosittain noin 1500 potilasta. Perusterveydenhuollon paikkamäärästä ei Hännisen mukaan ole edes koottu tietoja.

Tällä haavaa kuolevien potilaiden hoito on Hännisen mielestä meillä jälkijunassa. Alueelliset erot ovat edelleen todella suuria, vaikka tasa-arvoa kuoleville on vaadittu jo pitkään.

Saattohoitokodeissa hoidetaan nykyään noin 1500 potilasta vuodessa, mutta perusterveydenhuollon tilanteesta ei kenelläkään ole edes tietoa. Tavoitteeksi on Hännisen mukaan asetettu, että 70 prosentilla syöpään kuolevista eli noin 7000 potilaalla olisi mahdollisuus saada erikoistunutta saattohoitoa. Muihin sairauksiin kuolevista saattohoito olisi tarpeen joka neljännelle eli noin 5000:lle potilaalle. Syöpäpotilaiden lisäksi saattohoito on tarpeen monille muillekin potilasryhmille, kuten keuhkoahtaumapotilaille.

Hännisen mielestä jokaisessa keskussairaalassa pitäisi olla saattohoitoon erikoistunut yksikkö.

Kivunhoidossa edelleen tehottomia lääkkeitä

Saattohoitopaikkojen ja alan koulutuksen lisääminen tavoitetasolle maksaisi ehkä satoja miljoonia euroja, mutta toisaalta kattava ja laadukas saattohoito terveyskeskuksissa toisi lähes samaa luokkaa olevat säästöt, laskee Hänninen. Nykyisinhän saattohoitopotilaat hakeutuvat kunnon heikennyttyä ensiapupoliklinikalle ja 80 prosenttia heistä myös jää sairaalaan. Pelkästään ensiapukäynti ja viikko sairaalassa maksaa vähintään noin 5000 euroa.

Myös kivun hoidossa on vielä paljon puutteita, vaikka asiasta on puhuttu vuosikausia. Suomessa käytetään edelleen teholtaan kyseenalaisia mietoja kipulääkkeitä, joita voi määrätä tavallisella reseptillä.

Hänninen arvelee, että lääkärikuntaa rasittaa edelleen jokin historiallinen painolasti, kun huumereseptiä vaativien, tehokkaiden lääkkeiden määräämisestä pidettiin aikoinaan niin kovaa meteliä. Vanhemmilla lääkäreillä voi olla edelleen sellainen asenne, että minä en huumereseptiä kirjoita.

Lauantaina vietettävänä Maailman saattohoitopäivänä muistutetaan, että laadukas elämän loppuajan hoito on ihmisoikeus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.