Mainos

Suomeen saattaa tulla uusi vapaapäivä

Miltä tuntuisi pitää ylimääräinen palkallinen vapaapäivä loppukeväällä? Kirkolliskokous on saanut käsiteltäväkseen esityksen, jonka mukaan helluntai palautettaisiin kaksipäiväiseksi pyhäksi. Se saattaisi tietää uutta lepopäivää, sillä toinen helluntaipäivä osuisi touko-kesäkuiselle maanantaille.

Vuodesta 1992 lähtien helluntai on ollut vain yksipäiväinen kirkkopyhä, jota vietetään sunnuntaina seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen.

Lisävapaata kaipaavien ei vielä kannata hihkaista riemusta, sillä uuden kirkkopyhän saaminen ei käy käden käänteessä. Uudistus vaatii kirkkolain muutoksen. Kirkolliskokouksen täytyisi ensin päättää siitä kolmen neljäsosan määräenemmistöllä, ja sen jälkeen muutos menisi vielä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Esityksen toisen helluntaipäivän palauttamisesta ovat tehneet Turun arkkihiippakunnan ja Kuopion hiippakunnan hiippakuntavaltuustot. Ne perustelevat uudistustarvetta muun muassa sillä, että helluntain arvostus kasvaisi. Helluntai on yksi kirkkovuoden suurimmista juhlista joulun ja pääsiäisen rinnalla, mutta se on lässähtänyt yhdeksi sunnuntaiksi muiden sunnuntaiden joukkoon.

Sopiva hääpäiväksi

Kirkolliskokouksen pappisjäsenenä toimiva Merja Hermonen ei pidä huonona ajatuksena sitä, että kirkolla on selkeät arjesta erottuvat juhlapyhät. Se on hänen mukaansa tarpeen erityisesti nyt, kun kaupat saavat pitää ovensa auki myös sunnuntaisin.

- Suomen kansalaisilla on toive ja tarvekin loppukeväiseen helluntaivapaapäivään, joka ei ole tavallinen sunnuntai. Tällaisella vapaalla on merkitystä erityisesti perheille. Kirkossa helluntai sopisi hyvin myös vihkipäiväksi, häähelluntaiksi, lietolainen pappi ja teologian tohtori Hermonen perustelee.

Jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan johtaja Kai Vahtola Kirkkohallituksesta ei siltä istumalta olisi muuttamassa helluntaita kaksipäiväiseksi. Hänen mielestään seurakunnat voisivat nostaa helluntain arvostusta muullakin tavoin, esimerkiksi keskittymällä jumalanpalveluksen hyvään toteutukseen.

Jos toinen helluntaipäivä kuitenkin palautettaisiin, sen ei Vahtolan mielestä välttämättä tarvitsisi olla vapaapäivä.

- Jo nyt meillä on kirkollisessa kalenterissa kaksi rukouspäivää, jotka ovat jumalanpalveluspäiviä mutta eivät vapaapäiviä, hän muistuttaa.

Yrittäjiltä tyrmäys

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus tyrmää toisen helluntain palkallisena lisävapaapäivänä.

- Kansainvälisesti ottaen Suomessa on palkallisia vapaapäiviä runsaasti. Meillä on muutenkin haasteita ylläpitää työllisyyttä, joten emme voi tukea esitystä.

Työaika-asiantuntija Juha Antila Suomen ammattijärjestöjen keskusliitosta SAK:sta sanoo, että lisävapaalle löytyisi kalenterissa vielä tilaa. Hänen mukaansa Euroopan mittakaavassa suomalaisten palkallisten vapaapäivien määrä on keskitasoa.

- Tietenkin me suhtaudumme hyvin myönteisesti aloitteisiin, jossa palkansaajien hyvinvointia voidaan edistää aikoina, kun työn ja vapaan sekä pyhän ja arjen rajapinnat ovat hiipumassa.

Samalla Antila kuitenkin korostaa, että kansallisista lisävapaapäivistä ei ole keskusteltu sen paremmin SAK:ssa kuin keskusjärjestöjen välilläkään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.