Suomeen palannut Risto Dufva sai nopeasti yhteydenoton Sportilta, konkariluotsi yksinkertaisin opein kääntämään kurssia – "Ei se neroutta vaadi"

Sarjassa viimeisenä rämpivä Vaasan Sport sai uuden päävalmentajan – Risto Dufva kertoo suorassa haastattelussa, miten joukkue nostetaan 6:31
Risto Dufva oli MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Sportin uudeksi päävalmentajaksi lauantaina nimetty Risto Dufva lähtee Vaasaan parantamaan seuran sisällä vallitsevaa ilmapiiriä. Sportin tarjous tuli Dufvan eteen nopealla aikataululla.

Dufva valmensi alkukaudella Puolan pääsarjassa pelaavaa Katowicea, mutta osapuolien tiet erkanivat hiljattain henkilökohtaisten ammatillisten syiden vuoksi. Pian Dufvan eteen aukeni jo uusi mahdollisuus.

– Nämä asiathan eivät liity toisiinsa. Vaasaan meno tapahtui vasta tämän Puolasta kotiinpaluun jälkeen, vaikka nopealla aikataululla tapahtui. Torstaina palaveerattiin ensimmäisen kerran tämän asian tiimoilta. On hienoa palata suomalaiseen ammattilaissarjaan, Dufva kuvailee tapahtumien kulkua MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Vaikka Sportin tarjoama pesti tulikin Dufvan eteen nopeasti, ei hänen kauan tarvinnut miettiä päätöstään.

– Eihän terve mies töitä kaipaa, mutta onhan se hyvä, että on jotain tekemistä. Aika nopeasti tuntui siltä, että tämä on ihan hyvä juttu, Dufva kertoo.

Sport on ollut TPS:n ohella yksi tämän kauden murheenkryyneistä. Viime kaudella pudotuspeliportteja kolistellut joukkue on valahtanut koko SM-liigan viimeiseksi. Eroa edellä olevaan TPS:äänkin on jo viisi pistettä.

Sport reagoi vaikeuksiin lopulta lauantaina, kun se palkkasi päävalmentajakseen Risto Dufvan Ari-Pekka Pajuluoman tilalle. Kokeneen valmentajan ensimmäinen tehtävä on parantaa joukkueessa vallitsevaa ilmapiiriä, koska vaikea tilanne on varmasti vaikuttanut joukkueen mielialaan.

– Koetan helpottaa muiden tuskaa ja olla menemättä ainakaan ihan ensimmäisellä viikolla siihen tuskaan mukaan. Tekemisen tuska tämmöisen tuloksen jälkeen on kova, Dufva toteaa.

– Ymmärrän tilanteen, mikä siellä on, mutta eihän se mikään helppo tilanne ole. Kun lentelin Puolasta, huomasin lentoemännän opettavan happinaamarin käyttöä. Vähän samalla idealla meinaan mennä. Pitää ensin huolehtia siitä, että laittaa maskin omille kasvoille ensin, sitten voi auttaa vähän muitakin, Dufva jatkaa.

Kesken kauden valmennushommiin hyppääminen ei ole Dufvalle täysin vierasta, sillä hän otti JYPin komentoonsa viime tammikuussa kesken kauden. Dufva ei ole ehtinyt aikaisemmilta työkiireiltään hirveästi seuraamaan uuden työnantajansa otteita kaukalossa, mutta tiedostaa vaikeuksien johtuvan usein samoista teemoista.

– Näissä menestyksissä ja menestymättömyyksissä on aina samanlainen kaava. Se ei kovin suurta neroutta vaadi, kun ne toistavat omalla tavalla itseään, mutta totuuden nimissä olen viime viikkoon asti keskittynyt työskentelemään ihan eri maassa ja sarjassa. Eilen (perjantaina) oli ensimmäinen peli, minkä katsoin sillä valmentajan silmällä, kun Sport kohtasi Ässät. Valehtelisin, jos sanoisin olevani erinomaisen hyvin kartalla, Dufva sanoo.

Dufva tapaa uuden joukkueensa ensimmäisen kerran sunnuntaina. Maanantaina Dufva hyppää jo Sportin penkin taakse, kun se kohtaa HIFK:n Helsingissä. 

Lue myös:

    Uusimmat