Suomeen lobataan ilmastolakia

Kansalaisjärjestöjen ilmastolobbarit tapaavat tämän ja huomisen päivän aikana kansanedustajia. Lobbarit yrittävät vakuuttaa edustajille, että Suomen nykyinen ilmastopolitiikka ei riitä torjumaan ilmastokatastrofia. Lobbarien mielestä Suomeen tarvittaisiin ilmastolaki, joka velvoittaisi viiden prosentin vuotuisiin päästövähennyksiin. Vuoteen 2020 mennessä päästöjä pitäisi lobbarien mielestä vähentää ainakin 40 prosentilla. Kaukaisimmat lobbarit ovat saapuneet eduskuntatalolle Rovaniemeltä.

- Suomeen on välttämätöntä saada ilmastolaki, jotta vältytään ilmastokatastrofilta. Ympäri maailmaa näemme jo ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Tähän mennessä tehdyt päästöjen vähennyspäätökset eivät ole riittäviä, sanoo Rovaniemeltä saapunut kansalaislobbari Anna-Leena Muotka.

Kaikkiaan ilmastolobbareita on 60 ja he tapaavat kahden päivän aikana 40 kansanedustajaa.

- Riippuu vähän kansanedustajasta, onko heitä helppo lobata. Tähän mennessä olen kokenut, että heitä on helppo lähestyä. Sitä en vielä tiedä, saammeko ilmastolain Suomeen, mutta toivon niin, kertoo kansalaislobbari Emmariina Ahvenjärvi Rovaniemeltä.

- Vetoan ilmastotieteeseen. Päätövähennysten pitää perustua siihen, mitä ilmastotiede vaatii. Olen hyvin hämmentynyt, jos Suomeen ei saada ilmastolakia, koska en näe mitään järkevää perustelua sille, miksei ilmastolakia tarvittaisi, vakuuttaa rovaniemeläinen kansalaislobbari Henna-Elisa Selkälä.

Kansanedustajat empivät

Ilmastolobbarien kanssa yhteiskuvaan eduskuntatalon portaille ilmestyi tänään aamupäivällä vain muutama kansanedustaja. Ben Zyskowicz (Kok.), Jouko Skinnari (SDP) ja Jyrki Kasvi (Vihr.) saapuivat paikalle. Eduskunnasta eroava Matti Vanhanen (Kesk.) pysähtyi kertomaan mielipiteensä ilmastolaista, muttei jäänyt yhteiskuvaan.

- Meillä on jo ilmastolaki, mutta se on EU-tasolla. Sen päälle tulevat sitten kansalliset päätökset, sanoo Vanhanen.

Muutkaan edustajat eivät innostu ilmastolaista.

- Minun mielestäni Suomessa tarvitaan johdonmukaista ja tarvittaessa radikaaliakin politiikkaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Onko yhdellä erillisellä lailla saavutettavissa jotain sen päälle, niin siitä en oo ihan varma, muotoilee kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Lobbaukseen Zyskowicz sen sijaan suhtautuu myönteisesti.

- Vahinko, että Suomen kielessä lobbauksella on kielteinen kaiku. Lobbaushan on sitä, että ne, jotka ovat innostuneet ajamaan jotain mielestään tärkeää asiaa, toimivat sen puolesta. Minun mielestäni sellainen kansalaisaktiivisuus on positiivinen asia, kiittelee Zyskowicz.

Ilmastolobbauksen järjestää 28 järjestön yhteinen ilmastokampanja. Mukana ovat esimerkiksi Maan ystävät, BirdLife Suomi, Kirkon ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Suomen Luonnonsujeluliitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto ja WWF.

Lue myös:

    Uusimmat