Suomeen ensimmäinen merituulivoimala

Suomen ensimmäisen merituulivoimalan pystytys alkoi Perämerellä Lumijoen kunnan edustalla tänään. Erikoiseksi toimenpiteen tekee se, että voimala pystytetään matalikolle jäältä käsin. Täyteen mittaansa voimala saadaan näillä näkymin jo ylihuomenna, ja testausten jälkeen energian tuotanto alkaa ensi viikoilla.

Tuulivoimala painaa 70 tonnia, ja se nousee 50 metrin korkeuteen. Voimalaa varten on rakennettu Perämeren jääolosuhteet huomioon ottava erityinen betoniperustus. Routunkarin matalikkoa on muokattu, jotta sinne on saatu kova maapohja.

-Ennen pystytystä jäätä on sahattu railosahalla kaapelin laskemiseksi. Jäätiet jäädytetään noin puolentoista metrin paksuisiksi voimalan ja nosturin kuljettamista varten, toimitusjohtaja Aarne Koutaniemi kuvailee ainutlaatuisen pystytysmenetelmän vaiheita. Hänen mukaansa jäätä hyödynnetään, jotta kustannukset saataisiin alhaisemmaksi. Rahaa säästyy muun muassa siinä, ettei pystytyksessä tarvita proomuja.

Vastaavantyyppisiä merituulivoimaloita on myös Kuivaniemellä Oulun läänin pohjoisosassa. Koutaniemi sanoo niiden kuitenkin poikkeavan Lumijoelle tulevasta merivoimalasta siinä, että ne on rakennettu luonnonsaarelle ja että voimalat on viety sinne proomuilla. Lumijoella on varta vasten muokattu mereen paikka voimalalle.

Osakkaista suurin osa kotitalouksia

Lumituuli Oy perustettiin vuosi sitten, ja se toimii valtakunnallisesti. Tuulivoimalayhtiöllä on 900 osakkeenomistajaa, joista 90 prosenttia on yksityisiä kotitalouksia. Yhdellä osakkeella saa ostaa vuosittain 500 kilowattituntia yhtiön tuottamaa tuulisähköä.

Yhtiön viimevuotisessa osakeannissa merkittiin kaikki 3000 osaketta. Yhtiön juuri alkaneessa uusmerkinnässä tarjolla on vielä 700 osaketta, joista tähän mennessä on merkitty vajaat 200. -Yhtiökokous on myöntänyt hallitukselle valtuudet aloittaa loppuvuonna osakeanti, jolla myytäisiin 8000 osaketta seuraavaa laajentumisvaihetta ajatellen. Se tarkoittaa noin kymmentä miljoonaa markkaa, Koutaniemi kertoo.

Voimala maksaa yhteensä noin 5,8 miljoonaa markkaa, ja sen teho on 660 kilowattia. Voimalan vuotuinen tuotanto on noin 1,8 gigawattituntia, mikä riittää 900 kerrostalokaksion tarpeisiin.

Tuulivoima kaksinkertaistuu

-Lumijoen tuulimylly on vähän aikaa Suomen toiseksi tehokkain. Kuivaniemen tuulimyllyt ovat tällä haavaa suurimmat, Koutaniemi toteaa. Lisää tuulivoimaloita on kuitenkin jo suunnitteilla. Koutaniemen mukaan ensi kesänä Poriin tulee 1000 kilowatin tuulimyllyjä. Oulu Seudun Sähkö puolestaan rakentaa ensi syksynä 1300 kilowatin tuulimyllyn Oulunsaloon.

-Tänä vuonna on erikoinen tilanne siksi, että tuulivoimakapasiteetti melkein kaksinkertaistuu. Lumijoellekin suunnitellaan lisää voimaloita. Mahdollisesti jo ensi vuoden puolella paikalle on tarkoitus saada vähintään kaksi tuulivoimalaa ja ehkä vuonna 2001 vielä ainakin yksi tuulivoimala lisää.

-Vihreälle energialle vaikuttaa olevan kysyntää. Monet sähköyhtiöt ovatkin ryhtyneet markkinoimaan tuulisähköä, tosin harmittavan kalliilla. Tuulisähkö maksaa melkein kaksi kertaa enemmän kuin muu sähkö.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat